duális képzés

2021.01.29. 07:00

Közel ezer embernek ad munkát – Átadták a zalaegerszegi üzemcsarnokot

A volt Petőfi laktanya területén épült meg az az 1500 négyzetméteres üzemcsarnok, mely a Széchenyi Program részeként valósulhatott meg, 600 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásból. Ehhez a forráshoz a város 44 milliót adott saját kasszájából.

Arany Horváth Zsuzsa

Kovács Attila tervező, dr. Vadvári Tibor alpolgármester, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő és Oláh Gábor, a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. vezetője az üzemcsarnokban

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A csarnok nyárra népesül be eszközökkel, majd a duális képzésben részt vevő középiskolás és egyetemi hallgató diákokkal. A tegnapi épületátadáson a gazdaságfejlesztés alapkövét, a munkahelyteremtést hangsúlyozták a résztvevők, így Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő is.

Kovács Attila tervező, dr. Vadvári Tibor alpolgármester, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő és Oláh Gábor, a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. vezetője az üzemcsarnokban Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A városvezető elmondta: a városi iparfejlesztés részeként épült meg az új csarnok, amely két középfokú szakképző intézet és az egyetemi kampusz közvetlen közelében a jövő munkavállalóinak képzési színtere lesz. A Zalaegerszegen tanulók már iskolai éveikben is részt vesznek a vállalatok munkájában, azaz duális módon tesznek szert piacképes tudásra. A csarnok a szükséges megállapodások megkötése után tesz majd eleget mindannak, amiért építették, annak, hogy a betelepülő, magas szintű technikai felszereléssel dolgozó cégek lehetőséget kapjanak, és versenypiaci környezetben növeljék jövendő munkatársaik szaktudását. A városi önkormányzatot a létrehozási fázisban dr. Vadvári Tibor alpolgármester képviselte, a lebonyolítást a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. vállalta. A csarnokot a laktanya korábbi, 2019-ben elbontott irodaépületének helyére húzták fel, egy nagy üzemcsarnok mellett több kisebb kabinethelyiség áll itt rendelkezésre. Körülötte 18 új parkolóhely és 24 kerékpártároló is létesült.

A korábbi laktanya területén létesült üzemcsarnok tegnapi átadásakor Vigh László országgyűlési képviselő emlékeztetett, hogy 2010 óta több mint 850 ezerrel többen dolgoznak Magyarországon, s már most látható, hogy a járvány után még több munkaerőre lesz szükség. Visszaidézte a miniszterelnök 2010-ben elhangzott szavait, miszerint 1 millió új munkahelyet szeretne teremteni a kormány, ennek megvalósíthatóságát akkor kevesen hitték el – mondta Vigh László -, de a friss adatok igazolják a terveket. Ma több mint 4 millió ember dolgozik hazánkban, hangsúlyozta. Utalt arra is, hogy Zalaegerszegen az építőipar az elmúlt évben megfeszített ütemben dolgozott, az üzemcsarnok is ezt fémjelzi.

A képviselő szerint a tesztpálya és a harcászati jellegű gyár közel 1000 főt foglalkoztat majd, ám ehhez magasan képzett, korszerű ismeretekkel rendelkező munkaerő kell. A város ezért fektet a vállalkozásokkal közösen az oktatásba. A tervek szerint a tavasz és a nyár folyamán születnek meg a többoldalú szerződések, amelyek a zalaegerszegi duális képzés szereplői (iskolák, szakképző centrumok, cégek, a duális képzést irányító városi szervezet, önkormányzat) között kell, hogy létrejöjjenek a csarnok belakásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában