Van, ahol a lékhorgászat nem engedélyezett

2021.01.20. 07:00

Jegesednek a zalai tavak, de nem sokáig: meleg idő jön

Zala megye tavai és folyóvizei 95 százalékban jegesednek, de ez általában csupán 1,5-2 centiméternyi vastagságot jelent, ami nem biztonságos, ez a jég kisebb testű vadak és kutyák alatt is beszakad.

Arany Horváth Zsuzsa, Gyuricza Ferenc, Korosa Titanilla

Képünkön Birkás Zoltán, Kistolmács polgármestere mutatja a település tavának vékony jegét

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

Makovecz Tamás, a Horgász­egyesületek Zala Megyei Szövetségének elnöke, úgy is, mint a zalai (állami, önkormányzati és kavicsbányák után maradó) természetes vizeket kezelő szervezet vezetője a hivatásos halőrök jelzéseire alapoz, amiket a szövetség naponta figyelemmel kísér. A lékhorgászat e pillanatban sehol sem engedélyezett, arra amúgy is csak 8-10 centiméter vastag jégfelületnél van esély, akkor is csak a kijelölt helyeken. Ha ez bekövetkezik, jobbára csukára és süllőre mennek a horgászok, bár könnyű, vékony zsinórral esély lehet a pontyra és a keszegre is, ha ügyes a horgász.

A zalaegerszegi Gébárti-tó körülbelül háromnegyednyi felülete jeges most, tájékoztatott Makovecz Tamás, s mivel nagyobbrészt 8-9 méter mély a víz, nem valószínű, hogy a teljes felület befagy, itt egyáltalán nem engedélyezett a lékhorgászat. Arra is figyelmeztet az elnök, hogy a lékhorgászat után ágakkal, természetes anyagokkal gondosan és feltűnően meg kell jelölni a helyet, nehogy baleset történjen később. Javasolja továbbá, hogy párban vagy többen induljanak a vízi hobbinak hódolók, ilyenkor egyedül nem tanácsos a vízparti tartózkodás.

Azt is megtudtuk, hogy az este 8 órától kezdődő, a járvány miatt elrendelt kijárási tilalmat betartják a horgászok, a téli horgászat egyébként is reggeli, legfeljebb szürkületig tartó tevékenység.

Zala megyében jelenleg 12 ezer tagot számlál a horgászok szövetsége, ezzel a megyék középmezőnyébe sorolódik. A horgászok országos szövetsége egyébként a maga 500 ezer feletti létszámával a legnagyobb civil szervezete az országnak.

Kistolmács

A kistolmácsi tónál nyaranta sokan strandolnak, de télen is kedvelt célpontja a kirándulóknak, kellemes sétát lehet tenni a tóparton. A horgászok pedig egész évben jönnek, ha az időjárás lehetővé teszi. A tó felületén látszik némi vékony jégréteg, de ahhoz nem elég vastag, hogy rá lehessen menni.

– Szépen kezdett befagyni a tó, de a napokban jött az enyhülés, és már láthatók a tócsák, ahogy olvad a jég. Csúszkálni, korcsolyázni nem lehet a tavon – mondta Birkás Zoltán, a település polgármestere. – Korábban volt olyan hideg tél, hogy 15 centiméter vastagon is befagyott, de az utóbbi években ez nem jellemző. Kistolmács közösségi oldalán közzé is tettük, hogy ne lépjen senki a tó jegére, mert nem biztonságos.

Képünkön Birkás Zoltán, Kistolmács polgármestere mutatja a település tavának vékony jegét
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Birkás Zoltán hozzátette, hogy a lékhorgászat nem engedélyezett itt, mivel a tóban legalább 15 forrás található, és nem lehet kiszámolni, hogy milyen vastag a jégréteg.

A polgármester arról is szólt: bizakodnak, hogy a települést és a térséget érintő fejlesztések révén tovább fejlődik a helyi turizmus.

– Meghosszabbítják a kisvasút nyomvonalát, a megállótól sétálóút vezet majd be a településre a strand felé – magyarázta Birkás Zoltán. – Emellett van egy 230 millió forintos pályázatunk, a kempinget fejlesztjük. Ez egy ökoturisztikai program, közösségi teret alakítunk ki, jurtákban biztosítunk szállást, de lesznek kiszolgálóhelyiségek, mosdók és főzőhely is.

Belsősárd

A belsősárdi kavicsbányából kialakított horgásztavak felületét kedden kora délután még jég borította. A horgászati jogot gyakorló Tenkevölgye Természetvédő és Sporthorgász Egyesület elnöke, ­Szabó Sándor elmondása szerint emiatt a napokban el is maradtak a horgászok.

A megye egyik legszebb természeti környezetével a belsősárdi bányatavak büszkélkedhetnek
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– A partról ilyenkor nem tudnak horgászni a sporttársak, a jég vastagsága a lékhorgászatot pedig még nem tette lehetővé – magyarázta. – A belsősárdi bányatavak azért fagynak be előbb, mint a környező állóvizek, mert kisebb a felületük, s alacsonyabb a vízmélység. A hírek szerint felmelegedés várható, valószínűleg ez a vékony hártya el is olvad. Mi is érdeklődéssel várjuk, mit hoznak az elkövetkezendő napok, hetek.

Szabó Sándor hozzátette, ez évtől változás állt be a horgászrendben, így a tavak karbantartása, a hinárosodás meggátlása érdekében a kifogott amurok meghatározatlan ideig nem vihetőek el.

A tavak környéke vízimadarakkal is tele, a Mura térségében csapatostul tanyáznak a nyári ludak és a nagy lilikek, de az egyik szántóföldön többtucatnyi hattyút is láttunk pihenni. Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre azt mondja, ez ma már általános jelenség. A hideg idő, a jegesedés miatt az említett fajok még inkább a vizes élőhelyek környékére koncentrálódnak, de a téli időjárás a madarak területi átrendeződését is befolyásolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában