kedvező változások

2021.01.25. 14:00

Így adózunk 2021-ben – Beszélgetés az Adózóna zalai szakértőjével

Ahogy megszokhattuk, az idei esztendő elején is megváltozott néhány adózási szabály, az adómértékek változása mellett egyes adózással összefüggő eljárások, feladatok is módosultak január 1-jével. Ezekről és az év eleji, adózással kapcsolatos tennivalókról beszélgettünk dr. Császár Zoltánnal, az Adózóna zalai szakértőjével.

Jóna István

Dr. Császár Zoltán egy megbeszélésen

Fotó: ZH Archívum

– Kedvező változás a sze­mé­lyi adókedvezménnyel érin­tett magánszemélyek számára, hogy 2021-től az összevont adó­alapot csökkentő kedvezményként vehető figyelembe a kedvezmény, a minimálbér harmadáig. Ezáltal az idei évtől olyanok is érvényesíteni tudják ezt a kedvezményt, akiknek korábban a családi kedvezmény érvényesítésével elfogyott a kiüthető személyi jövedelemadójuk. Fontos változás továbbá, hogy ismét öt százalékra mérséklődött az új lakások áfája, és a magánépítkezések esetén is újra lehetőség nyílik, számlákkal igazoltan, a megfizetett áfa visszaigénylésére ötmillió forint összegig – tájékoztatott az adótanácsadó.

Dr. Császár Zoltán egy megbeszélésen
Fotó: ZH Archívum

Emelkedett a cigaretta és a dohány­termékek jövedéki adója, ugyanakkor évi 86 literig adómentes lett a bér- és magán-pálinkafőzés.

Szigorodott a kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályozása: az egy partnertől származó adóévi hárommillió forintot meghaladó bevételrész után 40 százalékos adót kell majd fizetni.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak eny­hítéséért két százalékról egy százalékra csökkent a helyi iparűzési adó mértékének maximuma a kis- és középvállalkozások számára, ez sokaknak 50 százalékos megtakarítást jelent.

Az egyes adózással kapcsolatos eljárásokban történt változásokról Császár Zoltán elmondta, hogy a gépjárműadót ezentúl nem az önkormányzathoz, hanem a NAV-hoz kell befizetni. Adminisztratív egyszerűsítés, hogy a helyi ipar­űzési adó bevallását is a NAV-hoz lehet már csak beadni.

A magánszemélyek és az egyéni vállalkozók az eddigi 500 ezer forint helyett 2021-től már egymillió forint adótartozásra kérhetnek évente egy alkalommal automatikus részletfizetést, legfeljebb 12 hónapra elosztva.

Teljessé vált a korábban be­vezetett online számla­adat-­szolgáltatási kötelezettség: míg 2020 júliusától az összes belföldi vállalkozásnak kiállított számlát kellett bekötni a NAV-hoz, 2021-től már a magánszemélyeknek és külföldieknek kiállított számlákról is adatot kell küldeni.

Az adóbevallások elkészítéséhez január 31-ig mindenkinek meg kell kapnia a 2020-as évről szóló adóigazolásait. Az éves szja-bevallás tervezetét az adóhatóság idén is március közepéig készíti el – ezt célszerű összevetni a kapott adóigazolásokkal, és visszaigényelhető adó esetén mielőbb benyújtani.

Az egyes adókedvezmények igénybevétele érdekében célszerű még január végéig nyilatkozatot adni a munkáltató felé, hogy az adózónak járó adókedvezményt már a januári bérszámfejtésben érvényesíteni lehessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában