huszonhét elárusítóhelyet alakítottak ki

2021.01.05. 14:00

Elkészült a zalaszentbalázsi piac, a járvány után tervezik a nyitását

A közelmúltban elkészült a dél-zalai község egyik legújabb nagyberuházása. A termelői piac megnyitása azonban – a járványhelyzet miatt – egyelőre várat magára.

Szabó Zsófia

Lengyel Gergő és Prónai Mátyás, az önkormányzat két munkatársa a termelői piac körüli terepet rendezi. A vidékfejlesztési program keretében 49,5 millió forintot nyert a település a beruházásra

Fotó: Szabó Zsófia

Írásainkban rendszeresen beszámolunk a dél-zalai településen történő fejlesztésekről, illetve a pandémia előtt megtartott közösségépítő rendezvényekről. Utóbbiak, a járvány miatt, Zalaszentbalázson is elmaradtak tavaly. Ám a fejlesztések tekintetében nem állt meg az élet a községben. A közelmúltban elkészült a termelői piac a község szívében.

Lengyel Gergő és Prónai Mátyás, az önkormányzat két munkatársa a termelői piac körüli terepet rendezi. A vidékfejlesztési program keretében 49,5 millió forintot nyert a település a beruházásra
Fotó: Szabó Zsófia

Hencsei Margit polgármester jelezte: a vidékfejlesztési program keretében 49 millió 542 ezer forintot nyertek a piac építésére.

– A támogatás kilencven százalékban finanszírozta a munkálatokat. Saját költségvetésből is jelentős összeget, több mint 5 millió forintot fordítottunk a fejlesztésre – mondta Hencsei Margit. – Az építési munkálatok nemrég fejeződtek be, a piac megnyitásához szükséges engedélyek rendelkezésre állnak. A közel 300 négyzetméteres fedett és nyitott térben huszonhét elárusítóhelyet alakítottunk ki. Az árusok és a vásárlók számára vizesblokkok készültek. Az adminisztrációs munkák lebonyolítására pedig külön irodahelyiség szolgál. A piacra látogatóknak a parkolás sem fog gondot okozni, hiszen huszonkettő kiépített parkolóhely áll rendelkezésre. Az épületre napelemet telepítettünk, mely várhatóan kielégíti a piac elektromosáram-szükségletét. Mivel az időjárás engedi, jelenleg a létesítmény környezetét szépítgetjük, folynak a parkosítási munkálatok – összegezte Zalaszentbalázs polgármestere.

Hencsei Margit kiemelte: korábban a piac ünnepélyes átadását az adventi időszakra tervezték, nagyszabású rendezvénnyel és ünnepi vásárral. A koronavírus-járvány azonban felülírta a terveiket, így ez egyelőre elmaradt.

– Bizakodva nézünk 2021 elé, hiszen nagy érdeklődés mutatkozik az ős- és a kistermelők részéről. Településünk kedvező fekvése miatt bízunk abban, hogy népszerű lesz a termelői piacunk, amelyet a terveink szerint naponta nyitva tartanánk – folytatta a polgármester. Hozzátette: nem csak a piac fejlesztésére fókuszáltak az elmúlt időszakban a faluban.

– Öröm számunkra az is, hogy a Belügyminisztériumtól 27 millió 200 ezer forint támogatást kaptunk az intézményi konyha felújítására – emelte ki Hencsei Margit. – Nagyon fontosnak tartom, hogy a konyha biztonságosan tudjon működni, hiszen naponta 350 adag ebédet főznek itt, és évtizedek óta csak a meghibásodásokat volt mód kijavítani. A beruházás révén viszont megújulhat a villamos- és vízhálózat, továbbá kicseréljük a nyílászárókat és a burkolatokat, és korszerű szellőzőrendszert alakítunk ki. A kivitelezésre remélhetőleg még idén, a nyári szünetben kerül sor – összegezte a településvezető, megjegyezve: más tekintetben viszont kevésbé van okuk örömre a községben. Csalódottak amiatt, hogy a Kossuth utcai járda felújítását a Belügyminisztérium nem támogatta, valamint a Magyar Falu Programban a kultúrház rekonstrukciójára benyújtott pályázat sem kapott támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában