Közösen üzentek a fanyalgóknak

2021.01.25. 13:58

Egerszeg és Kanizsa számára is fontos a két várost összekötő 74-es út fejlesztése

Amióta Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő bejelentette, hogy a 74-es út Zalaegerszeg és Nagykanizsa közötti szakaszát 2x2 sávosra bővítik, azóta folyamatos a fanyalgás a kanizsai baloldal háza táján. Szerintük a leendő M9-es út nyomvonalának kellene a dél-zalai város felé haladni, ahogy azt még a Gyurcsány-kormány idején eldöntötték.

Pásztor András

A 74-es út Kanizsára bevezető szakasza. Naponta ezrek használják a két várost összekötő útszakaszt Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

– „Csináljuk meg!” Mindig ezt hallottuk Gyurcsány Ferenctől, csak aztán mégsem csináltak meg semmi abból, amit ígértek – hangsúlyozta Balogh László, Nagykanizsa polgármestere, aki emlékeztetett: 2006-ban a Gyurcsány-kormány belügyminisztereként Lamperth Mónika jelentette be büszkén, hogy az Új Magyarország Program keretében 2007-ben megkezdődik a Kaposvár-Nagykanizsa M9 szakasz építése. – Még ugyanebben az évben, azaz 2006-ban módosították a terveket, mely szerint autópálya helyett 2x1 sávos M9-es kell. Szép tervek, de a legfontosabb ezzel kapcsolatban mégiscsak az, hogy az egészből semmi sem valósult meg. Az pedig roppant sajnálatos, ahogy most a kanizsai baloldal kéri számon a kormányzattól azt, amit vezetőik nem hajtottak végre. Ha ez így folytatódik, hamarosan azért is minket okolnak majd, hogy a 4-es metró is elkerüli a várost.

Balogh László: Hamarosan megkezdődik a beruházás előkészítése Fotó: Archív/Gergely Szilárd

Balogh László rámutatott: az elmúlt időszakban Cseresnyés Péter államtitkár, Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője nyomós érveket sorakoztatott fel a döntéshozóknak a 74-es út Zalaegerszeg és Nagykanizsa közötti szakaszának 2x2 sávos gyorsforgalmi úttá történő fejlesztéséért. Komoly munka és lobbitevékenység van tehát a kormányzati döntés hátterében, és hamarosan megkezdődik a beruházás előkészítése is.

A 74-es út Kanizsára bevezető szakasza. Naponta ezrek használják a két várost összekötő útszakaszt Fotó: Szakony Attila

– Fontos kiemelni, hogy nem ez az első kedvező fejlemény a térségben; nemrégiben a Gyurcsány-kormány által félbehagyott, sokáig az ország egyik legveszélyesebb útjának számító M70-est sikerült négysávosra bővíteni a Modern Városok Program keretében – tette hozzá Balogh László polgármester. – A beruházások szempontjából kulcsfontosságú nyugati kapcsolat ezáltal teljessé vált – a jelenlegi kormányzat ígéretének megfelelően. Az északi hálózat pedig folyamatosan bővül, melynek legfőbb előnye városunk számára, hogy a Győrhöz kapcsolódó gazdasági potenciál – a magyar közúthálózat észak-déli fejlesztésének köszönhetően – tovább tud terjeszkedni az irányunkba. Emellett a két város, Zalaegerszeg és Nagykanizsa immár közvetlenül is összekapcsolódhat egy gyorsforgalmi úttal, önálló gazdasági egységként felmutatva e térséget.

A 74-es út négysávossá történő fejlesztésének Zalaegerszeg is örül. Mint azt Balaicz Zoltán polgármester megfogalmazta: Zalaegerszeg és Nagykanizsa egymásra vannak utalva, mindkét város számára fontos a közös fejlődés és együttműködés, ez Zala megye érdeke és a térség gazdaságfejlesztésének sikeres útja.

Balaicz Zoltán: A zalaegerszegieknek is régi álma volt a 74-es út fejlesztése Fotó: Archív

– Ebből a szempontból kiemelt jelentőséggel bír a két település közötti közlekedési kapcsolat minősége, ezért örömmel értesültem Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő bejelentéséről, mely szerint a 74-es utat (az évtized végéig) kétszer kétsávos gyorsforgalmi úttá fejleszti a kormány – mondta Balaicz Zoltán polgármester, majd hozzátette: ez nekünk, zalaegerszegieknek is régi álmunk volt, megvalósításában számíthat az együttműködésünkre Nagykanizsa, hiszen csak akkor lehetünk sikeresek, ha együtt dolgozunk Zaláért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában