Koronavírus Zalában

2021.01.20. 07:00

Bizzer András szerint a helyi baloldal riogatása alaptalan, lesz idén kompenzáció

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt év rendkívüli volt, s ez rendkívüli intézkedéseket kívánt meg a városvezetéstől. Alpolgármesterként főként a város gazdaságpolitikájával foglalkoztam, a költségvetést egyensúlyban kellett tartani és a kialakult helyzethez igazítani – említette Bizzer András alpolgármester, akit arra kértünk, avassa be olvasóinkat a döntések hátterébe, illetve szóljon az idei esztendő gazdasági kihívásairól is.

Pásztor András

Bizzer András: A járványhelyzet miatt gazdasági téren is rendkívüli intézkedéseket kellett végrehajtani

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

– Amikor felsoroljuk a 2020-as év legfontosabb gazdaságpolitikai döntéseit, akkor tudni kell, hogy ezeket a döntéseket kivétel nélkül vagy Balogh László polgármester hozta meg a veszélyhelyzet ideje alatt, vagy esetleg a polgármester és csapata által kidolgozott javaslatot a közgyűlés fogadta el – bocsájtotta előre Bizzer András. – Persze arra is volt példa, hogy egy, a helyi gazdaságot felpörgető döntést, vagyis bizonyos költségvetési tartalékok elköltését végül a baloldali közgyűlési többség elkaszált, és inkább a halogatást választotta.

Az alpolgármester leszögezte: az elmúlt év egyik legfontosabb eredménye az volt gazdasági szempontból, hogy a város költségvetése végig egyensúlyban tudott maradni. Ez sokaknak talán természetesnek tűnik, de hogy ez megvalósulhasson, számos nehéz döntést kellett felvállalni.

– A feladattól nem megrettenve, Balogh László polgármester többször is újraszabta a város költségvetését annak érdekében, hogy az egyensúlyban tudjon maradni a világjárvány okozta gazdasági visszaesés idején is. A stabilitás és a működőképesség fenntartása volt a cél, de mégis sok esetben méltatlan politikai támadások értek minket a meghozott intézkedések miatt. Pedig még ebben a nehéz helyzetben is figyeltünk arra, hogy három fontos terület esetén ne csökkenjenek a rendelkezésre álló források, sőt a lehetőségekhez mérten még új támogatási rendszereket is bevezettünk. Ez a három terület az egészségügy, a szociális szféra, valamint a munkahelyteremtés és -megtartás támogatása volt.

Bizzer András: A járványhelyzet miatt gazdasági téren is rendkívüli intézkedéseket kellett végrehajtani Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Ennek az elvnek köszönhetően még a járvány első hulláma idején polgármesteri döntés született arról, hogy 70 százalékos bérletidíj-kedvezmény jár az önkormányzati tulajdonú helyiségeket bérlők számára, ha a nyitvatartási korlátozás által érintett üzletet működtetnek. Hasonló bérleti­díj-kedvezmény a jelenlegi veszélyhelyzetes időszakban is igényelhető a vendéglátósok számára. Ők jelenleg 50 vagy 80 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe attól függően, hogy a kiszállítás vagy esetleg a teljes bezárás lehetőségével éltek a működésük során.

– Szintén az első hullám idején jött létre a vállalkozások támogatására egy teljesen új, a veszélyhelyzethez köthető munkahelymegtartási, illetve a megszűnt munkahelyek visszaállítását segítő támogatási forma, amely a meglévő támogatási kereteken felül egy könnyen igénybe vehető, összességében 25 millió forintos támogatási keretösszeg elérését tette lehetővé a helyi mikrovállalkozások számára – folytatta Bizzer András. – Vállalkozásonként maximum 200-300 ezer forintos támogatást lehetett nyerni, és elmondható, hogy ez a támogatási forma nagyon közkedvelt és sikeres volt, így természetesen a mostani veszélyhelyzetre vonatkozóan is hatályban kívánjuk tartani.

Az alpolgármester szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben létfontosságú volt, hogy a munkahelyek létrehozását még hatékonyabban tudják segíteni, ezért átalakították a vállalkozások támogatásáról szóló rendeletet is. Az aktuális és a korábbi tapasztalatokat leszűrve a befektetők igényeihez igazították a támogatási feltételeket és a támogatás összegét is, amivel a munkahelyteremtést még inkább

ösztönzi tudják majd Nagykanizsán.

– A támogatások mellett fontos céleszköz az építményadó-kedvezmény bevezetése is, amivel kapcsolatban szintén döntés született – hangsúlyozta az alpolgármester. – Az építményadó-kedvezménnyel kapcsolatban már az ősz folyamán kidolgoztunk egy javaslatot a közgyűlés számára, ám végül úgy alakult, hogy az adócsökkentésről szóló rendeletmódosítás – a rendkívüli jogrend bevezetése miatt – a polgármester egyszemélyes döntése volt. Természetesen Balogh László körültekintően járt el, és a közgyűlési többséget adó oldal felvetéseit is figyelembe vette a döntéskor, hisz az adókedvezmények kialakítása esetén fontos tényező a kiszámíthatóság és a stabilitás, melynek köszönhetően hosszútávon tudjuk majd segíteni a befektetések Kanizsára érkezését például azzal, hogy az új ipari parkunk területén az új építmények után az első három évben nulla forintos, a negyedik és ötödik adóévben pedig ötven százalékos kedvezményes építményadó-mérték lesz érvényben.

Bizzer András jelezte: a jövőt illetően is bizakodó. A város költségvetését 2021-ben is stabilan lehet majd tartani. Szakmai véleménye szerint az iparűzésiadó-csökkentés nem okoz majd akkora tragédiát, mint amekkorának le akarják azt festeni a kormányellenzéki oldalról.

– Kormánydöntés alapján még a múlt év végén kaptunk 820 millió forintos működési támogatást, ami egyébként teljesen független attól a kormányzati szándéktól, hogy az önkormányzatunk is kapjon majd valamekkora kompenzációt az iparűzésiadó-csökkentés miatt kieső bevételek után – mondta az alpolgármester. – Az erről szóló tárgyalások még előttünk vannak, de várhatóan további támogatásra is számíthat a város, ami újabb segítség lenne a 2021-es költségvetés normalizálásához.

Mint arra Bizzer András emlékeztetett: az iparűzésiadó-csökkentés kapcsán korábban megszólalt a helyi baloldal is, ott teljesen fals, túlzó számok jelentek meg, Horváth Jácint, az Éljen VárosuNK! frakció képviselője éves szinten 1-1,2 milliárd forint adóbevétel-kiesésről beszélt. Bizzer András szerint ez a valóság túldramatizálása, a kanizsai emberek félrevezetése, de az sem kizárt, hogy politikai érdekből elkövetett tudatos hazugság.

– Jól látható, hogy az ipar­ű­zésiadóbevétel-kiesés becslése során szakmai számításokat nem végzett a helyi baloldal, és nem vették figyelembe például azt a szabályozást, hogy a 250 főnél több embert foglalkoztató vagy az éves szinten 4 milliárd forint feletti árbevételű cégek esetén marad a 2 százalékos iparűzésiadó-mérték – szögezte le az alpolgármester. – Nagykanizsán pedig számos ilyen nagy cég fizet iparűzési adót. Ennek megfelelően a valós szakmai számítások azt mutatják, hogy 600 millió forint alatt lesz éves szinten az iparűzésiadó-csökkentésből származó bevételkiesés, amihez természetesen hozzájön még a pandémia miatti gazdasági helyzetből adódó adóbevétel-csökkenés is. Minden hatást figyelembe véve a 2021-es költségvetést 2 milliárd forint feletti iparűzésiadó-bevétellel lehet megtervezni. Ez körülbelül 400 millió forinttal lesz kevesebb, mint a tavalyi végleges adat, de nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az önkormányzatunk 2021-ben az előző évihez képest a feladatalapú támogatások révén körülbelül 470 millió forinttal több állami támogatást kap majd. Ez pedig jóval több, mint a baloldali többség által sokat emlegetett gépjárműadó központi költségvetésbe átirányítása miatt kieső 160 millió forint. Amennyiben pedig Balogh László polgármester sikeres megállapodást köt majd a kormánnyal az ipar­űzésiadóbevétel-csökkentés miatt várható kompenzációról, egyértelmű lesz, hogy a kormányzati pandémiás gazdasági intézkedések összességében pozitív mérlegűek Nagykanizsa számára – mutatott rá Bizzer András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában