Koronavírus Zalában

2021.01.02. 07:00

Az oltással az ápolókat is védjük

Az ápolók, valamint az egészségügyi dolgozók védelme érdekében a koronavírus elleni védőoltás beadását javasolja Boros Károlyné, a Magyar Ápolási Egyesület Zala Megyei Szervezetének elnöke.

Benedek Bálint

Megkezdték a Covid–19 elleni oltást Győrben is. Képünkön Gulyásné Németh Lillát, a Petz Aladár Megyei Oktatókórház kardiológiájának főnővérhelyettesét oltja dr. Knausz Márta, a bakteriológiai laboratórium vezetője

Fotó: Nagy Gábor/Kisalföld

Boros Károlyné elmondta: az elmúlt időszak szinte mindenki életében jelentős változásokat hozott, a lakosság döntő többsége valamilyen módon érintetté vált a koronavírus kapcsán. Ha nem is saját maga fertőződött meg, akkor közvetlen hozzátartozója, munkatársa, szomszédja által tapasztalta meg a vírus egész szervezetre gyakorolt negatív hatásait.

Megkezdték a Covid–19 elleni oltást Győrben is. Képünkön Gulyásné Németh Lillát, a Petz Aladár Megyei Oktatókórház kardiológiájának főnővérhelyettesét oltja dr. Knausz Márta, a bakteriológiai laboratórium vezetője
Fotó: Nagy Gábor/Kisalföld

– A gyorsan terjedő járvány megfékezése érdekében óvintézkedésekre van szükség – folytatta Boros Károlyné. – Ezeket ma mindenki elfogadja, tudomásul veszi és betartja. Az egészségügyben, az alapellátásban, a járóbeteg­ellátásban, a kórházakban is szükségessé vált a szigorú szabályok bevezetése a fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében. Ilyen például a fokozott biztonsági intézkedések betartása és a védőfelszerelések használata. Mindez az egészségügyi személyzet, az ápolók számára fokozott megterheléssel jár.

A megyei elnök hozzátette: a felszerelések használata megnehezíti a betegek ellátását. A maszkok, pajzsok mögül a páciens csak nehezen érti beszédüket, s a felszerelés mozgásukban is korlátozza őket, sőt, egy idő után az oxigén­ellátás is akadályozottá válik, ezért csak bizonyos ideig viselhetők. A mostanra állandósult látogatási korlátozás miatt a betegek nem tarthatnak személyes kapcsolatot hozzátartozóikkal, ez megnehezítheti gyógyulásukat.

Boros Károlyné
Fotó: ZH

– A Covid minket, egészségügyi dolgozókat sem kímél, ráadásul a megterhelés hosszú távon kimerüléshez vezethet – mondta Boros ­Károlyné. – Fontos, hogy e vírust ne csak betegségként kezeljük és ne csak a gyógyításra koncentráljunk, hanem elsősorban a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Napjainkban számos betegség esetén alkalmazunk védőoltást, ma már természetes, hogy az influenzaszezon közeledtével a lakosság zöme beoltatja magát. Szerencsénkre a koronavírus ellen hamar sikerült kifejleszteni a megfelelő védőoltást. Mindannyiunk védelme érdekében, amint lehetőségünk adódik rá, oltassuk be magunkat! Az egészségügy és a civil lakosság számára is döntő fontosságú lenne a biztonságos hétköznapok megteremtése, hogy újra szorongás nélkül élhessünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában