Az angolnát és a fürge csellét előzte meg

2021.01.12. 12:00

A jászkeszeg lett az idén az év hala

A jászkeszeg lett az év hala idén – adta hírül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. A Herman Ottó által még ónos jásznak nevezett ezüstös színű pontyféle a közepes és nagyobb folyóink alföldi szakaszait kedveli, de a Balatonban is előfordulhat.

Péter B. Árpád

A jászkeszeg ugyan szálkás, de ízletes hal Fotó: ZH Archívum

A jászkeszeg a Magyar Haltani Társaság (MHT) közönségszavazásán nyert, amelyre összesen 7683 szavazat érkezett. Mint a szervezet közzétette, a három jelölt közül az ősi vonásokat viselő és napjainkra erősen megfogyatkozott számú angolna a szavazatok 20 százalékával harmadik lett. A második helyet a főként hegy- és dombvidéki patakjainkban élő, rendkívül ritka, mindössze 8-10 centis fürge cselle szerezte meg, 31 százalékkal.

Az élen, 49 százalékot elérve, a közepes és nagyobb folyóink alföldi szakaszait kedvelő, a pontyfélék közé tartozó, ezüstös színű jászkeszeg végzett.

A jászkeszeg ugyan szálkás, de ízletes hal Fotó: ZH Archívum

A Magyar Haltani Társaság a fajról azt írta, alsó úszói többnyire rőtes-pirosas színűek, ezért gyakran összetévesztik a bodorkával vagy a vörösszárnyú keszeggel. A jászkeszeg pikkelyei azonban apróbbak, ezért az oldalvonalán mindig 55-nél több számolható, míg a másik két fajnál 50-nél kevesebb. Táplálékát zömmel az üledékben rejtőző gerinctelen állatok, férgek, puhatestűek alkotják. Áramláskedvelő, de a gyakran felfrissülő tavakban is megtalálható, amilyen például a Tisza-tó. A Balatonban ritkaságnak számít, de ott is találkoztak már egy-egy példánnyal.

Az MHT tudatta azt is, a jászkeszegek tavasszal ívnak, ezért április 15-től május 31-ig tilos a fogásuk. Más időszakban a kifogható legkisebb méret 20 centi, de a 30 centiméter fölötti példányok sem ritkák. A hazai rekord 3,86 kilogramm, a csúcstartó egyed 1995-ben akadt horogra. Más leírásokból kiderül, hogy a rajhal Nyugat-Németországtól Szibériáig megtalálható, Európa több országába, valamint az Egyesült Államokba díszhalként telepítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában