Megszólította az Úr, meghallotta az elhívást

2021.01.12. 07:00

A hévízi presbitert, Kotora Pált a veszprémi egyházmegye világi tanácsosának választották

Kotora Pál presbitert, hitoktatót beválasztották a Veszprémi Református Egyházmegye legfőbb döntéshozó testületébe, világi tanácsosként. Története hét évvel ezelőtt, húsvétkor kezdődött, amikor megszólította az Úr, és megtért.

Péter B. Árpád

Fontos a fiatalok között végzett szolgálat. Kotora Pál és felesége, Erika a Mikulás-váró gyermek-istentiszteleten tavaly decemberben Fotó: A szerző

Lapunknak felelevenítette: feleségével, Erikával elmentek az ünnepi istentiszteletre, akkor találkoztak először a nem sokkal előtte Hévízre érkezett Péntekné Vizkelety Márta lelkipásztorral.

– Igehirdetése megszólított és elhívást jelentett számomra – fogalmazott Kotora Pál. – Ott és akkor megtértem. Úgy éreztem, segítenem, szolgálnom kell, s az évek során egyre több feladatot kaptam az Úrtól. Feleségemmel együtt elvállaltuk a gyermekalkalmak vezetését, később jöttek az újabb teendők. Próbáltam mindig meglátni, miben segíthetek, hogyan lehetek hasznos a gyülekezet építésében.

A frissen egyházmegyei tanácsosnak megválasztott hévízi presbiter előtte élte a vállalkozók szokásos, leterhelt napjait, ritkán tudott kilépni a taposómalomból. Templomba nem sokat járt, szabadnapjai sem voltak. Azt mondta: miután elindult Isten felé, az Ige ígéretének megfelelően teljesen megváltozott az élete. Ma már civil, üzleti feladatait máshogyan oldja meg, átszervezte mindennapjait, hogy szolgálhasson.

Új pozíciójában egyik legfontosabb feladatának a gyülekezetek működésének biztosítását nevezte, elsősorban lelki téren. Például azzal, hogy minden szolgálati helyen legyen lelkész s aktív hitélet. A testület tagjaként részt vesz majd az egyházmegye költségvetését érintő döntésekben, a támogatások elosztásában is.

Fontos a fiatalok között végzett szolgálat. Kotora Pál és felesége, Erika a Mikulás-váró gyermek-istentiszteleten tavaly decemberben Fotó: A szerző

Utóbbiak közül például a templomok, gyülekezeti házak, parókiák felújításáról, a lelkészi gépjárművek vásárlásáról, a gyermekek hitoktatásának segítéséről s az ehhez szükséges eszközök vásárlásáról határoznak a tanácsosok, illetve táborok szervezéséről, finanszírozásáról.

Kotora Pál világi tanácsosi megbízatása január 1-én indult és hat évre szól, hévízi presbiteri szolgálata pedig még három évig tart, amikor új választást rendeznek a gyülekezetben.

– Teljesen új feladat lesz számomra az egyházmegyében a vizitáció, amit Péntekné Vizkelety Márta lelkipásztorral közösen végzünk, akit a lelkészi tanácsosi testület tagjává választottak az elmúlt év végén – emelte ki. – Az esperesi hivatal által számunkra kijelölt gyülekezeteket keressük fel, hogy felmérjük a közösség lelki állapotát, és ellenőrizzük a gazdálkodást.

Kotora Pál elárulta, teljes rálátása még nincs új teendőire, de egyházmegyei szinten is kiemelten fontosnak tartja a gyermekek között végzett szolgálatot.

– Ha ők fiatalon találkoznak Isten igéjével és megszólítja őket az Úr, akkor belőlük lesz majd a későbbi gyülekezet – szögezte le a tanácsos. – Ezért fontosak a különböző alkalmak, kézműves foglalkozások, táborok, szeretetvendégségek, amiket mi is tartunk Hévízen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában