emléktábla

2020.12.20. 19:13

Trianon üzenete: csak közös célokból lehet építkezni

Trianon üzenetét őrzi a Nagy-Magyarország Emlékműnél lévő gránittábla, amely széles összefogással épült.

Szabó Zsófia

A képen: Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, Balogh László polgármester és Papp János, a Polgári Kanizsáért Alapítvány elnöke a Trianon-emléktáblánál

Fotó: Szakony

Írásainkban folyamatosan beszámoltunk az emléktábla ügyéről. Az állíttatás ötlete a város Fideszes önkormányzati képviselőinek az érdeme. Az ügyet a Polgári Kanizsáért Alapítvány karolta fel. Kövér László házelnök és Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő pedig jelentős összeggel támogatta anyagilag is az elcsatolt megyék címereivel illusztrált, méretes, mintegy 4,4 millió forint értékű tábla létrehozását, ám gyűjtés révén is széles társadalmi összefogás övezte a megvalósítást. Azonban a város – mivel a közgyűlési többséget adó ÉVE-frakció megvétózta az előterjesztést – anyagilag nem járult hozzá a gránittáblához, annak ellenére, hogy az alapítvány kezdetben kérte a közgyűlés támogatását. Végül enélkül, alig pár hét leforgása alatt, gyűjtés révén, adományok jóvoltából összegyűlt a hiányzó összeg. A vasárnapi sajtóeseményen Papp János, az alapítvány elnöke jelezte: hálás mindazoknak, akik a közadakozás során hozzájárultak annak kimondásához: „hiszünk Magyarország feltámadásában.”

A képen: Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, Balogh László polgármester és Papp János, a Polgári Kanizsáért Alapítvány elnöke a Trianon-emléktáblánál
Fotó: Szakony

Arról is beszélt az alapítvány elnöke, hogy a közgyűlés „internacionalista” része, az egyfős ÉVE-többség az oka, hogy nincs önkormányzati pénz a tábla létrehozásában.

-Ám ezért az elutasító döntésükért is hálás vagyok, mert így mindenki látja: ezek ugyanazok – mondta Papp János alapítványi elnök.

Az eseményen Balogh László polgármester is beszédet mondott, melyben köszönetet mondott az adományozóknak és a kivitelezési munkáért a Temesi Gránit Kft-nek és a Szabadics Zrt-nek is. Hangot adott annak is, hogy Trianon a nemzet ellen elkövetett igazságtalanság, gyilkossági kísérlet a magyar néplélek sérülése is: fájdalom, trauma.

-Túllépve a történelmi igazságtalanságon, legfőbb üzenete Trianonnak mégis az, hogy megmaradtunk és talpra álltunk – fogalmazott Balogh László.

Ezt követően Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő fejezte ki háláját sokaknak, köztük a kivitelezőknek, valamint Kövér László házelnöknek is, aki a költségek több, mint kétharmad részét finanszírozta. Balogh László polgármester munkáját is méltatta a politikus.

-Sok üzenetet hordoz a gránittábla. Gondolatok és lélek van benne. Számomra a legfontosabb üzenete, hogy tagadásból, gyűlöletből, akadékoskodásból nem lehet építkezni: csak célokból, közös akaratból és kemény munkából lehet eredményeket elérni – közölte a politikus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában