Mi adja egy falu értékét?

2020.12.21. 16:00

Már hasogatják a fát a rászorulóknak Szentmargitfalván

Kályhakész állapotban szállíttatja ki a szociális tűzifát a település önkormányzata azon lakóknak, akik jogosulttá váltak a támogatásra. A közel száz fős községben sok az egyedül élő, idős korú személy, akik számára nehézséget okozna a tüzelő feldolgozása.

Gyuricza Ferenc

Jurák Ferenc (balról) és Képes Róbert dolgozza fel a szociális tűzifát a faluház udvarán

Fotó: Gyuricza Ferenc

Molnár János polgármester azt mondja, a szociális tűzifa már önmagában is komoly segítséget jelent a szerény anyagi körülmények között élők számára, ám ha azt ölfa formájában kapják meg, úgy nekik gondoskodniuk a felfűrészeltetéséről, illetve felhasogatásáról. Ezt élemedett koruk vagy az egészségi állapotuk miatt többen nem tudják vállalni, azaz a tűzifa feldolgozása is kiadást jelentene számukra. Emiatt úgy döntöttek, hogy ezt a feladatot átvállalják, azaz a közmunkásokkal felvágatják a fát, s csak azt követően szállítják ki a jogosultakhoz.

Jurák Ferenc (balról) és Képes Róbert dolgozza fel a szociális tűzifát a faluház udvarán
Fotó: Gyuricza Ferenc

- A belügyminisztériumhoz benyújtott pályázatunknak köszönhetően ebben az esztendőben összesen 38 köbméter szociális tűzifára vált jogosulttá a településünk – folytatta Molnár János. – Ebből húsz igénylőnek tudunk juttatni, azaz közel két köbméternyit kap egy-egy család. Tudjuk, hogy a teljes téli időszakra ez nem elegendő, de jelentősen hozzá tudunk járulni a kiadásokhoz.

Molnár János az önkormányzat fejlesztési terveiről is beszélt. Mint mondotta, a Magyar Falu Program pályázatán 9,6 millió forintot nyertek közterületek karbantartására szolgáló eszközökre, illetve az év során önerős beruházásként belekezdtek a faluház felújításába is. Egyelőre az épület belső részében zajlanak munkálatok, a külső szigetelésre és a tető cseréjére – szintén a Magyar Falu Program keretében – az elkövetkező évben szeretnének pályázni. Közben ugyancsak önerős beruházásként egy egyedi szennyvíztisztítót is telepítettek a faluház udvarára, ahogy a polgármester fogalmaz: tudatformáló szándékkal is, bízva abban, hogy a helyi lakosok közül többen is követnék a példát.

- A szabadidőparkban is történtek kisebb fejlesztések az év során, így esztétikus pihenőpadokat és asztalokat helyeztünk ki, valamint hangulatos kandeláberekkel világítottuk meg a területet- tette még hozzá a település önkormányzati vezetője. – További célunk egy fedett közösségi tér kialakítása. A temetővel kapcsolatban is vannak terveink, ott ugyancsak szükség lenne a közvilágítás kiépítésére, amire szintén pályázni szeretnénk. Ebben a ciklusban a fő célunk egy rendezettebb, vonzóbb településkép kialakítása, hiszen azoknak a kis falvaknak, mint amilyen Szentmargitfalva is, éppen ez jelenti az egyik legfőbb értékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában