Párizsi Mikes Kelemen

2020.12.01. 20:00

Emlékezés Méray Tiborra, aki Hévízen is megfordult

Kegyetlen novemberen vagyunk túl. Veszteségeink számosak és súlyosak. Az alábbiakban az 1956-os forradalom egyik alakját, Méray Tibort idézzük meg, aki a napokban, 96 évesen halt meg 64, önként vállalt politikai emigrációban töltött franciaországi év után.

Arany Horváth Zsuzsa

Hévíz, 2006 októbere: Fejtő Ferenc, Méray Tibor, Nagy Pál Fotó: ZH-archív/Arany Gábor

„A 20. század a Nagy Magyar Emigráció évszázada”, írta egyik közleményében a Hollandiai Mikes Kelemen Kör 2005-ben. Méray Tibort sokan tartották a múlt század párizsi Mikes Kelemenjének, aki eszmetársa, Nagy Imre politikai és emberi emlékezetét éppúgy őrizte, mint a rodostói levelező Rákóczi Ferencét. (Valószínűleg kötelezően kéne olvasnunk a forradalom leverése miatt választott emigrációt követő napokban még Belgrádban elkezdett, majd Párizsban befejezett Búcsúlevél című regényét, amelyben nemzedéke életútját vívódja végig.)

E sorok írója egy hajszálnyival közelebb érezheti magához a többféle rangos hazai és francia díjjal (Kossuth-díj, budapesti díszpolgári cím), kitüntetett írót, újságírót, eszmetörténeti gondolkodót, mert találkozhatott vele Hévízen 2006-ban, amikor a fürdővárosban rendezett 56-os konferenciára előadóként érkezett. Mint akkori fotónk mutatja, nem mindennapi csatársor gyűlt össze azon a tanácskozáson: Méray Tibor mellett Fejtő Ferenc és Nagy Pál idézte személyes emlékeit az 1956-os forradalomról. Kivételes helyzet az ilyesmi, nem lehet eléggé megbecsülni. Főleg annak a ténynek a fényében, hogy a rendszerváltásig nem lépett többé magyar földre. Ám amikor megtette, nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy program értékű beszédet mondjon 1989. június 16-án Budapesten, Nagy Imrének és társainak újratemetésén. E momentumra talán már kevesen emlékeznek,pedig ő a család kérésének tett eleget.

Méray Tibor Budapesten született. 1946-ban a Pázmány Péter Tudományegyetem magyar-latin szakán szerzett diplomát. Politikai meggyőződése oly korszakban formálódott, amikor a vezéreszme újfent kirekesztő elánnal lépett fel hazánkban. Az életrajz mutatja az utat, amit kénytelen volt keserű felismerések kereszteződésein át bejárni.

Hévíz, 2006 októbere: Fejtő Ferenc, Méray Tibor, Nagy Pál Fotó: ZH-archív/Arany Gábor

A magyar írókat számba vevő internetes lexikonok szócikkei írják: „1946-tól a Szabad Nép munkatársa, a kulturális rovat vezetője lett. 1947–1948-ban a Csillag felelős szerkesztője, 1953–1954-ben a Magyar Írók Szövetségének párttitkára volt. 1954-ig a rendszer híveként és kételyek nélküli támogatójaként sematikus filmek forgatókönyveit írta (Dalolva szép az élet), és több könyvben is kiadta a koreai háborúról szóló írásait, tudósításait (Riportok a harcoló Koreáról, Legyőzhetetlen Korea, Korea Szíve…)”

A tapasztalatokon nyugvó fordulat 1954-től következett be, amikortól Nagy Imre támogatói köréhez tartozott, és az íróellenzék egyik alakjaként lett ismert. (Nagy Imre változékony helyzetéről Hévízen elmesélte, hogy a begyűjtési, majd mezőgazdasági, azután félreállított miniszter asztalához 1955-ben a felszabadulás 10. évfordulóján tartott ünnepség utáni vacsorán Rákosi nem ment oda, amiből az ott ülők a kegyvesztettségre következtethettek.)

Méray 1954 októberében párttaggyűlésen támadta a pártvezetés politikáját, az 1955. márciusi „visszarendeződés” után őt is eltávolították a szerkesztőségéből. 1955 novemberében részt vett az írók, művészek híres memorandumakciójában, amiért természetesen pártmegrovást kapott. 1956-ban számos cikkében sürgette a határozottabb reformmozgalmat. 1956. október 26-án Nagy Imre támogatására szólított föl a Népszava hasábjain.

A forradalom leverése, illetve Nagy Imréék Romániába deportálása után Jugoszlávián át menekült, majd 1957-ben Franciaországban telepedett le. Harminckét éves volt, fiatal feleséggel és karon ülő kislánnyal. Odakint részt vett a bebörtönzések elleni tiltakozásokban, 1959–1963 között pedig a brüsszeli Nagy Imre Intézet kiadásában megjelent Szemle munkatársa volt.

Az emigránsok párizsi sorsa nem volt könnyű, mint annak idején Hévízen is felidézték, a nyelvet nem beszélték, semmilyen jövedelemmel nem rendelkeztek. 1956 előtt nem volt igazán jó magyarnak lenni a francia fővárosban, hallhattuk a forradalom 50. évfordulóján a zalai fürdővárosban. Hiszen két világháború zajlott le előtte úgy, hogy Magyarország francia szempontból nem (sem) állt a jó oldalon. Az 56-os felkelés azonban megváltoztatta a viszonyulást, 300 magyar egyetemista kapott abban az évben francia egyetemi ösztöndíjat.

Méray Tibor végig magyarul írt, könyveit mások fordították franciára, angolra, németre, olaszra, spanyolra, keleti nyelvekre is. Szerencsére az írásaira a nyugati közvélemény kíváncsi volt. Méray Tibornak A párizsi vártán címmel 2000-ben megjelent publicisztikái jelzik: semmit sem engedett a forradalom igazából.

A Montmartre tövében, apró irodában készült az Irodalmi Újság. Onnan figyelte a magyar valóságot. 1988. június 16-án beszédet mondott a Pére Lachaise temetőbeli ünnepségen, Nagy Imre és mártírtársai jelképes síremlékének avatásán, aminek a kezdeményezője volt. A Francia Köztársaság Becsületrendjét 1997 januárjában Budapesten Jacques Chirac elnöktől vehette át. 2002 októberében az első kitüntetettje volt az az évben alapított Nagy Imre Érdemrendnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában