Nem kizárt, hogy új hagyományt teremtettek

2020.12.16. 14:00

Egyre nő a fényesség – A kanizsai templom kerítésén is elolvashatók a tanítások

A protestáns hagyományok szerint, úgynevezett hamburgi kocsikerék adventi koszorúval készül a karácsonyra az evangélikus gyülekezet. Ahogy napról napra egyre több gyertya gyúl a koszorún, úgy gyűlnek a laminált áhítatok a Csengery utcai templom kerítésén.

Horváth-Balogh Attila

Makoviczky Gyula mindennap újabb gyertyát gyújt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Makoviczky Gyula lelkipásztor elmondta: kevesen tudják, de az adventi koszorú valójában az ő találmányuk.

- Az 1800-as évek elején élt egy fiatal evangélikus lelkész, akit Johann Hinrich Wichernnek hívtak – bocsátotta előre Makoviczky Gyula. – A teológia elvégzése után Hamburg egyik külvárosi negyedében jelölték ki a szolgálati helyét.

Makoviczky Gyula mindennap újabb gyertyát gyújt
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Az utcákat járva Johann Hinrich Wichernnek feltűnt, hogy milyen sok gyerek él fedél nélkül, akik ebből a nyomorult helyzetből talán sohasem lesznek képesek talpra állni – folytatta Makoviczky Gyula. – Ezért létrehozott egy árvaházat. Ide egyszer, karácsony előtt egy kocsikerékkel érkezett meg, amire annyi gyertyát erősített fel, ahány napból áll az advent. A hétköznapokat kis piros gyertyák jelölték, a vasárnapokat pedig nagy fehérek. Ettől fogva minden este meggyújtottak egy gyertyát. A fény tehát napról napra növekedett és innét indult világhódító útjára az adventi koszorú. A hagyományt természetesen őrzik ma is ebben a hamburgi árvaházban, ahol napjainkban 1000 fős személyzet gondoskodik 1300 idős és fiatal szociális ellátásáról, valamint 1700 diák tanulmányairól.

A templom kerítésére, színes lapokon mindennap új tanítást raknak ki
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Makoviczky Gyula jelezte azt is, hogy idén először készítette el Nagykanizsán az eredeti adventi koszorút, melynek alapja hagyományosan egy kocsikerék. A lelkipásztor nem zárja ki, hogy ezzel a lépéssel most ugyancsak hagyományt teremtettek. Akárcsak azzal, hogy az újabb és újabb gyertya meggyújtásával párhuzamosan a templomkerítésre színes, laminált papírlapokon mindennap kikerül egy-egy áhítat – hogy az emberek akár a járdán néhány percre megállva is megismerhessék az aznapra rendelt tanítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában