Vigyázni egymásra és a városra

2020.12.12. 07:00

Balogh László, Kanizsa polgármestere bízik a jövőben és a töretlen fejlődésben

Megpróbáltatásokkal terhelt év az idei a dél-zalai városban is, hiszen az egészséget veszélyeztető koronavírus-járvány nemcsak e területen okoz károkat, de a gazdaságot és a közösségi életet is súlyosan roncsolja. A minden korábbi tervet felrúgó válsághelyzet ellenére Balogh László polgármester bízik a jövőben, amely hitet a nehézségek mellett elvégzett áldozatos munka és az új fejlesztések sora erősíti meg.

Pásztor András

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere (jobbról) és Bizzer András alpolgármester az Erzsébet téri városi karácsonyfa előtt kívánt békés ünnepet és járványmentes boldog új évet

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

– Nem áll könnyű év mögöttünk – kezdi a polgármester 2020 számvetését. – Nemcsak a városok, vállalkozások vezetői, de minden magyar, sőt a világon minden ember elszenvedi ezt a tragikus járványhelyzetet. Amellett, hogy a vírus veszélyezteti szeretteink és a saját egészségünket, aggódunk barátainkért, embertársainkért és azokért, akik a hivatásukban, vállalkozásuk vitelében súlyosan ki vannak téve e rendkívüli helyzet következményeinek. De elvesztettük a legfontosabb emberi, közösségi kapaszkodóinkat is, nem látjuk egymás arcát, mosolyát, hiányoznak a nagyszülők ölelései, így egy kicsit mindannyian magányosakká váltunk, bezárkózva a jelen világába. Hiszem, hogy az advent reményt adó időszaka és az új év beköszönte változást hoz, megmutatja a fényt az alagút végén, és kinyitja a jövőt mindannyiunk előtt. Ezért mindenki sokat meg is tesz és küzd.

Mint a polgármester mondja, városvezetőként most azt a kettősséget kell egyszerre kezelni, hogy a jelen azonnali kihívásaira gyors válaszokat találjanak, mert az egészség védelme és a gazdaság fenntartása nem tűr halasztást, mégis közben a jövővel is foglalkozni kell. Folytatni a beruházásokat, fejlesztéseket, hogy megvédjék a munkahelyeket és a város jövőjét. Mindez a döntésekben és a költségvetésben is visszatükröződik, hiszen ez a világméretű törés a védekezésre hatalmas erőforrásokat emészt fel. Több tízmillió forintot költöttek a járvány megfékezésére, de az önkormányzati tulajdonú üzleti helyiségek bérleti díjának vállalkozások számára nyújtott csökkentése vagy a helyi iparűzésiadó-bevételek visszaesése is komoly súly a költségvetésnek. Az látszik Kanizsán, ami országosan is jellemző, hogy a jobboldali városvezetők a vállalkozások terheinek csökkentése érdekében dolgoznak, míg a baloldal szereplői a tőlük már jól ismert adóemelésekben, eladósításban jeleskednek inkább. A nehézségek ellenére ezért nem állították le a jövő építését Nagykanizsán. Noha az elmúlt időszakot elsősorban a járvány elleni védekezés határozta meg, a fejlesztések a veszélyhelyzet idején is folytatódnak.

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere (jobbról) és Bizzer András alpolgármester az Erzsébet téri városi karácsonyfa előtt kívánt békés ünnepet és járványmentes boldog új évet Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Kanizsán a veszélyhelyzetet súlyosbítja, hogy jobboldali polgármesterként baloldali többséggel állok szemben, akik egyfős előnyükkel minden területet irányítani akarnak – folytatta Balogh László. – Szerencsénk, hogy a korábbi jobboldali városvezetés és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő komoly beruházásokat és fejlesztéseket indított el az elmúlt években, amelyeket most menedzselni tudunk tovább, hogy segítsük a gazdaság szereplőit és a munkahelyek megóvását. Így a belváros évtizedes megújításának újabb lépéseként most fejeztük be az Eötvös tér és a Deák tér felújítását, az egyetem és az alsóvárosi templom előtti parkolók rekonstrukcióját. A Modern Városok Program keretén belül megépült az M70-es autóút, és most épül a város új sport- és rendezvénycsarnoka, amely várhatóan a keleti városrész új központjává válik jövőre. De rengeteg projekt zárult vagy fut még ezeken túl, például a Csengery, Nagyrác és Szent Imre utcai egészségügyi alapellátó intézményeink megújítása, az ipari park 3 milliárd forint értékű feltárása és fejlesztése, hogy két részben mintegy 100 hektár terület kialakításával újabb befektetőket tudjunk majd kiszolgálni.

A Csónakázó-tónál is folytatódik a fejlesztések sora egy sportparkkal, és intézményeink energetikai korszerűsítése is elkezdődik. A Corvin utcában pedig új bölcsőde nyílik, hogy a város népességmegtartó ereje, valamint a kisgyermekes szülők munkába állási esélyei javuljanak. Mindezek összességében több tízmilliárd forint jövőbe való befektetését jelentik.

– Most azonban mindennél fontosabb, hogy mindent megtegyünk a járvány terjedésének lassítása, az itt élők egészségének megóvása érdekében. Meggyőződésem, hogy az új év kezdete elhozza mindenki számára az enyhülést, és egy szebb, mosolyokkal és sikerekkel teli év elé nézünk. Ennek megvalósulásához kívánok sok türelmet, kitartást és hitet, áldott karácsonyt és egészségben bővelkedő, boldog új évet mindenkinek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában