Összefogott a közösség

2020.12.03. 09:20

Az akciónak köszönhetően minden korábbit felülmúlt a véradók száma Zalakaroson

Szép eredményt hozott az önkormányzati intézmények dolgozóira és a civil közösségekre építő monstre véradás, amit hagyományteremtő szándékkal rendeztek szerdán.

Horváth-Balogh Attila

Délelőtt a Zalakarosi Fürdőn lehetett vért adni, képünkön az előtérben Sneff József

Fotó: ZH Archívum

A véradást a fürdőváros önkormányzata és az Országos Vérellátó Szolgálat szervezte, s a kezdeményezéshez szervezőként és helyszínként csatlakozott a Zalakarosi Fürdő, illetve a Civil Ház is.

Délelőtt a Zalakarosi Fürdőn lehetett vért adni, képünkön az előtérben Sneff József
Fotó: ZH Archívum

- A vérellátó szolgálat regionális képviseletétől érkezett hozzám egy megkeresés, hogy polgármesterként segítsek valami módon, mert a térségben kritikus mértékben csökkent a véradók száma – tudtuk meg Novák Ferenc polgármestertől. – Természetesen, vállaltam a feladatot, összehívtam az önkormányzati cégek (hét ilyen van), valamint a városi érdekeltségű intézmények vezetőit és vázoltam nekik a kérést. Széleskörű összefogás bontakozott ki, mindannyian mozgósították a dolgozóikat, s a véradásra a fürdőn szerda délelőtt, a civil házban pedig délután került sor. A véradáshoz kapcsolódó hírverésből a képviselő-testület tagjai is kivették részüket, az iskolai dolgozók pedig a szülőkhöz igyekeztek eljuttatni az információt, így összességében nagyon szép példája alakult ki az együttgondolkodásnak, ami számomra egyfajta közösségi megújulást is szimbolizál.

A polgármester jelezte: szándékaik szerint a kezdeményezéssel sikerül véradásra buzdítani az embereket, annál is inkább, mert szeretnék a minapi monstre véradást hagyománnyá tenni.

Mint azt Bander-Szikora Anna Ágnes polgármesteri referens, az akció főszervezője elmondta: azt tervezik, hogy tavasszal ismét megrendezik a segítőakciót.

- A két helyszínen összesen 72-en jelentek meg a véradás szándékával, ami véleményem szerint nagyon szép eredmény, figyelembe véve, hogy a korábbi „sima” véradásokon általában 15 fő alatti volt a véradói létszám – hallottuk a referenstől. – Azt szeretnénk, ha a következő alkalomra a mostaninál is többen jönnének el, mert a pandémia ellenére a fontos műtéteket folyamatosan elvégzik a kórházakban, tehát vérre szükség van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában