különösen figyelnek a fiatalokra

2020.12.18. 11:15

A zalai horvátság érdekében – Egyedülálló ösztöndíjprogramot indítottak

A Zala Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat nevében csütörtökön Vargovics Józsefné elnök projektorokat adott át három, horvát nyelvet oktató iskola vezetőjének. Az elnök ez alkalomból beszámolt lapunknak az önkormányzat idei tevékenységéről is.

Horváth-Balogh Attila

Vargovics Józsefné (balról a második) a három igazgatónak, a borsfai Bedő Helénnek, a murakeresztúri Kovácsné Kővágó Annának és a tótszerdahelyi Trojkó Zsoltnak adta át a projektorokat

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

- Remélem, hogy a tótszerdahelyi Zrínyi Katarina Horvát Általános Iskola, a borsfai Fekete István Általános Iskola és a murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola pedagógusai hatékonyan tudják majd használni ezeket az eszközöket akár a horvát nyelvórákon – bocsátotta előre Vargovics Józsefné. – Ez az idei tevékenységünk zárómomentuma, de ezen kívül is sok mindent tettünk a zalai horvátság érdekében.

Vargovics Józsefné (balról a második) a három igazgatónak, a borsfai Bedő Helénnek, a murakeresztúri Kovácsné Kővágó Annának és a tótszerdahelyi Trojkó Zsoltnak adta át a projektorokat Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Vargovics Józsefné kiemelte: különösen nagy figyelmet szenteltek az utánpótlást jelentő fiataloknak.

– Még a koronavírus tavaszi megjelenése előtt horvát templomi ifjúsági kórustalálkozót rendeztünk Nagykanizsán az anyanyelvű hitélet erősítésére – folytatta az elnök. – Részt vettünk a három iskolában meghirdetett, „Ki tud többet Horvátországról?” című online vetélkedő lebonyolításában, továbbá finanszíroztuk a horvát népismeret tantárgy módszertanának kidolgozását. Támogattuk horvát nyelvű kiadvány megjelenését is.

Vargovics Józsefné egy országosan is egyedülálló kezdeményezésükről is beszámolt: ösztöndíjprogramot indítottak olyan fiataloknak, akik a pécsi vagy a budapesti horvát nemzetiségi középiskolában folytatják tanulmányaikat.

– Az érintett diákokat a tanév során havi 20 ezer forinttal támogatjuk, tanulmányi eredményüktől függetlenül – folytatta az elnök. – Most még kevés fiatalról van szó, de reményeink szerint a létszám bővülni fog. Stratégiai fontosságú ez, mert gondoskodnunk kell arról, hogy az utánunk jövők továbbvigyék a nemzetiségi identitást.

Vásároltak idén egy mobil hangosítóberendezést is, amely jól szolgál a zarándoklatok során, például Homokkomáromban, ahol rendszeresen tartanak horvát nyelvű szentmiséket a kegytemplomban. Ha iskolák, horvát civil szervezetek, kórusok igénylik, kölcsön tudják adni.

– Sajnos a vírus miatt elmaradtak az anyaországi programok, ezeket jövőre pótolnánk – tette hozzá az elnök. – Sikerült viszont megrendeznünk a hagyományos regionális hor­vát táborunkat, amit foly­tatnánk 2021-ben is. Akárcsak az ingyenes nyelvtanfolyamokat, amelyeken bárki tanulhat horvátul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában