csak a diákok tekinthetik meg a helyszínen

2020.11.05. 09:00

Régen nem volt otthon nélkülük – Falvédőkből nyílt kiállítás Nagykanizsán

Szép hagyomány volt régen az otthonokban a falvédők készítése és kihelyezése.

Horváth-Balogh Attila

Zsoldosné Major Ilona a szakkör tagjaival a kiállítás előtt

Fotó: ZH

A falvédők a gyermekrajzokra emlékeztető életképeket ábrázolnak, legtöbbször szerelmespárokkal vagy a konyhában tüsténkedő háziasszonnyal. Nemrég a Kiskanizsai Általános Iskola honismereti szakkörének tavalyi értékmentő munkája eredményeként összegyűjtött konyhai falvédőkből nyílt kiállítás az oktatási intézmény aulájában. Mint azt a szakkör vezetője, Zsoldosné Major Ilona elmondta, sajnos a vírushelyzet miatt az érdekes kiállítást csak a diákok tekinthetik meg a helyszínen, de azt az ügyes szakkörösök – Hóbor Marcell, Buruts Leticia, Kollár Erik, Lukács Noé, Varga Attila és Pókecz Lilla – virtuálisan is elérhetővé tették az iskola honlapján.

Zsoldosné Major Ilona a szakkör tagjaival a kiállítás előtt
Fotó: ZH

– Az eredeti falvédők többsége a két világháború közötti időszakban készült. A kispolgárság és a parasztság otthonát díszítő falvédők használóik polgárosultabb életmód utáni vágyát tükrözik. Mivel elsősorban a konyhát díszítették, legnagyobb számban konyhai tematikájú darabok maradtak fönn. Felirataik rendre és tisztaságra intenek, dicsérik a háziasszonyt, invitálják a vendéget. A falvédők szövege sok esetben nóta-, operettszöveg-részlet. A kiállítás érdekességei a vallásos témájú, illetve a szerelmi-udvarlós feliratú falvédők – mondta el a pedagógus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában