horvátok és magyarok

2020.11.27. 09:07

Megalakult és megkezdte munkáját a munkacsoport a Mura-hídért

Csütörtökön megalakult és megkezdte munkáját a gyalogos- és autósforgalmat lebonyolító új Mura-híd, illetve határátkelő megépítését koordináló horvát-magyar munkacsoport.

Horváth-Balogh Attila

Polgár Róbert polgármester Fotó: ZH Archívum

Fotó: Marietta_Varga

Mint arról már többször is beszámoltunk: magyar és horvát kormánydöntés, illetve szándéknyilatkozat révén új Mura-híd és határátkelő épülhet a meglévő vasúti híd mellett Murakeresztúr és a horvátországi Kotoriba között, aminek köszönhetően könnyebbé és egyszerűbbé válik a kapcsolatépítés Dél-Zala, a Mura-mente, valamint a határ túloldalán lévő Muraköz megye között. A munkacsoportot az Innovációs és Technológiai Minisztérium hozta létre.

Polgár Róbert polgármester Fotó: ZH Archívum

A szakmai szervezet (melynek munkáját Thoroczkay Zsolt, az ITM közúti infrastruktúra fejlesztő főosztályának vezetője irányítja) első alkalommal Murakeresztúron ülésezett. Ennek kapcsán Polgár Róbert polgármestertől megtudtuk: az ülésen egyebek közt elhangzott, hogy mindkét oldalon elkezdődött egyfajta előkészítő tervezés, melynek célja a hídhely meghatározása és a szükséges környezetvédelmi engedélyek beszerzése. Nyilván, nagyjából mindenki tudja, hol kellene felépíteni a hidat, de az eljárásrend szerint nemzetközi szerződésben is szükséges rögzíteni a pontos koordinátákat. Ehhez le kell folytatni egy határon átnyúló környezetvédelmi eljárást is, ami sajnos, nem megy egyik napról a másikra, elég lassú folyamat. Ezt követően kerülhet sor a műszaki és a kiviteli tervek elkészítésére, engedélyeztetésére, a szükséges pénzügyi források megteremtését követően pedig az építésre. Polgár Róbert hozzátette: a Mura-menti települések sokat várnak az új közúti kapcsolattól úgy a kulturális, mint a gazdasági kapcsolatok bővítése terén, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fejlesztés mihamarabb megvalósulhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában