Harminc sikeres pályázat

2020.11.05. 11:30

Magyar Falu Program: újabb több mint hatszázmillió forint támogatást nyertek a zalai önkormányzatok

Újabb több mint hatszázmillió forint támogatást nyertek a zalai önkormányzatok a Magyar falu program pályázatai által. Mint arról lapunkban már beszámoltunk, az ötezer lélekszám alatti települések fejlesztését célzó kormányzati projektnek négy alprogramjában hirdettek nyerteseket hétfőn.

Gyuricza Ferenc

Feketéné Fellner Marianna polgármester a csödei faluház előtt. A jobb oldali rész belső átalakítását tervezik megoldani az elnyert összegből

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Megyénkből összesen harminc pályázat bizonyult eredményesnek, két település – Teskánd és Óhíd – két külön jogcímen is sikert könyvelhetett el, emellett 25 további önkormányzat és egy négy önkormányzatot összefogó intézményfenntartó társulás pályázatát támogatták még a döntéshozók. Zalai szemüvegen át nézve a faluházak felújítására meghirdetett alprogram volt a legsikeresebb, ebből került ki a legtöbb nyertes pályázat, s a megítélt összeg is itt a legnagyobb, együttesen mintegy 216 millió forintot tesz ki. Külön településekre lebontva viszont igen eltérőek az elnyert összegek, 2,6 millió forinttól ötvenmillióig terjednek, amely az odaítélhető összeg maximuma volt.

Ebben az alprogramban a zalai pályázók közül Hahót és Óhíd kapta a legnagyobb összegű támogatást, a megítélt összeg mindkettejük esetében megközelíti a maximális mértéket. Pusztaszentlászló 29,5 millió forintot kapott, Pat mintegy 29,3 milliót, Kustánszeg 15,9 milliót, Magyarszentmiklós pedig közel 12 millió forintot. Öt önkormányzat (Csöde, Kispáli, Pálfiszeg, Teskánd és Zalaboldogfa) kapott nagyságrendileg 5-6 millió forintot, míg Cserszegtomaj 2,6 milliót költhet faluháza felújítására.

Feketéné Fellner Marianna polgármester a csödei faluház előtt. A jobb oldali rész belső átalakítását tervezik megoldani az elnyert összegből Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A 84 fős Csöde a faluház belső átalakítási munkálataira igényelte a mintegy ötmillió forintot. Mint azt Feketéné Fellner Marianna polgármester lapunknak elmondta: a jelenlegi nagyterem helyén egy irodahelyiséget és egy könyvtárszobát hoznának létre, ezt falbontással tudják csak megvalósítani.

– A legutóbbi önkormányzati választások óta nagy örömmel tapasztaljuk, hogy rendkívül összetartó közösség lett a miénk, mind a rendezvényeinken, mind a közösségi munkákban részt vesz a község lakóinak döntő többsége – magyarázta a polgármester.

– Ezért sem igényeltünk nagyobb támogatást, hiszen közösségi munkával kevesebb pénzből is sok mindent el lehet érni. A faluház átalakítását azért is szeretnénk megoldani, mert a nagytermet kinőttük, a helyét átvette a közösségi tér, így ez a helyiség felszabadult.

A településvezető hozzátette: miután a kiviteli tervek már rendelkezésre állnak, a munkálatokat még idén szeretnék megkezdeni, s reményeik szerint jövőre be is fejeznék az átalakítást.

Óvodai fejlesztésre két alprogramban is pályázhattak az érdekeltek, óvodaépület felújítására hét zalai önkormányzat, valamint egy települési társulás nyert támogatást összesen 215 millió forint értékben, óvodai sportterem vagy tornaszoba fejlesztését pedig öt további település valósíthatja meg Zalában, összesen közel 82 millió forint értékben. Előbbi pályázaton az elnyerhető maximális összeg új óvoda építése esetén 150 millió forint volt, férőhelybővítéssel egybekötött felújításnál, átépítésnél, átalakításnál vagy korszerűsítésnél 100 milliót, anélkül 50 milliót igényelhettek a pályázók. Zalába ehhez képest 10 és 47 millió forint közötti összegek jutottak. A legnagyobb támogatást Zalaszabar kapta, Borsfa, Lovászi és Rédics egyenként 32-32 milliót költhet a fejlesztésre, Zalabér 25,5 milliót, míg a Muraszemenye, Csörnyeföld, Kerkaszentkirály és Szentmargitfalva alkotta köznevelési intézményi társulás több mint 24 millió forintot. Bánokszentgyörgynek közel 11, Becsvölgyének mintegy tízmillió forint jutott.

A muraszemenyei óvodánál évek óta tervezett, forráshiány miatt azonban folyamatosan elhalasztott feladatokat tud elvégeztetni a négy település önkormányzatából álló intézményfenntartói társulás. Pál Zoltán, Kerkaszentkirály polgármestere – aki az érintett településvezetők közül legrégebb óta tölti be hivatalát – kérdésünkre elmondta: az épületen komolyabb állagmegóvási munkálatokra körülbelül 15 éve került sor. Akkor a tetőt hozták rendbe, ám a belső terek szintén szükségszerű felújítása nem követte azt a munkát. A 24 millió forintos támogatás révén most lehetőség nyílik ennek pótlására.

Az óvodai sporttermek és tornaszobák kialakítására megítélt összegeknél is jelentős különbségek mutatkoznak, ebben az alprogramban Letenye a legsikeresebb zalai település közel 30 millió forinttal, a Bajcsy utcai óvodaépületben megvalósuló fejlesztésről tegnapi kiadásunkban már beszámoltunk. Közel ugyanennyivel támogatta a Magyar falu program Zalaszántó önkormányzatának terveit, míg Óhíd erre a célra 14,9, Búcsúszentlászló valamivel több, mint ötmillió, Teskánd pedig 3,3 millió forintot kap.

A negyedik alprogram révén önkormányzati szolgálati lakások felújítását vagy kialakítását támogatja a kormány, itt ugyancsak öt zalai település szerepelt sikerrel. Tófej 30, Egeraracsa közel 21, Orosztony 20,4 millió forintot kap. Novának 13,2 milliót ítéltek meg, Petrikeresztúrnak pedig 7,1 milliót, azaz abból az alapból megközelítőleg 92 millió forint jutott Zalának.

– Annak idején igazgatói lakásnak vásároltuk azt a különálló ingatlant, amelynek felújítását szeretnénk a most elnyert támogatás révén megoldani – mondta Horváth Zoltán, Tófej polgármestere. – Annyi változás történt azóta, hogy nem a helyi általános iskola jelenlegi igazgatója, hanem az intézmény egy másik pedagógusa használja az ingatlant, ezt a szolgálati lakást tehát annak ellenére is meg kívánjuk tartani, hogy az iskolának már nem az önkormányzat, hanem a tankerület a fenntartója. A célunk az, hogy hosszú távon biztosítsuk a pedagógus-utánpótlást, és akár az általános iskola, akár az óvodánk dolgozói esetén lesz rá szükség, tudjunk mihez nyúlni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában