„Az első elnöki vita igazi vicc volt”

2020.11.05. 13:03

Helyzetjelentés Wisconsin-ból: A választás eredményét is befolyásolhatja a koronavírus

Az amerikai társadalom a kampány időszakában végletesen kettészakadt, most úgy tűnik, Biden-t támogatják többen, de ha nincs a koronavírus, Trump könnyedén győzött volna. Helyzetjelentés az egyik „billegő”-államból (így nevezik azokat az államokat, ahol nincsenek biztos pártpreferenciák), Wisconsin-ból.

Horváth-Balogh Attila

Az Amerikai Egyesült Államok Capitoliuma (a képen), a Fehér Ház (alatta), valamint a Jefferson- emlékmű (eggyel lentebb) előkelő helyet foglal el a kihagyhatatlan látnivalók listáján. Az építészeti remekek mellett azonban a település számos ingyenes programmal is kecsegtet

Fotó: Wikipédia

A kapcsolatteremtésben és a fordításban Gergely Szilárd volt a segítségünkre.

A covid-19 is nagy hatással volt a választási időszakra

A Mukwonago-ban élő Ricci Lambrecht (48 éves) úgy érzékelte, hogy ez idei választási időszak sokkal rövidebb és kevésbé aktív volt, mint az eddigiek, hiszen a COVID nagy mértékben átvette a vezető helyet a híradásokban.

- Őszintén szólva, ez nem feltétlen volt rossz, mert véleményem szerint normál esetben túl hosszú ideig tart a választási kampány. Ugyanakkor a koronavírus valószínűleg beárnyékolt olyan kérdéseket is, amikről fontos lett volna beszélni. Amerika sokkal inkább polarizálódott a múlthoz képest a maszkviselés kérdésétől egészen a faji kapcsolatok problémájáig. Nyilvánvalóan volt néhány rossz pillanat is ebben a kampányban. Az első elnöki vita szégyen az országunk számára, a második sokkal jobban sikerült – írta válaszában.

Kérdésünkre azt is hozzáfűzte: a társadalom soha nem volt annyira megosztott, mint most, sok a tüntetés, a demonstráció, amit eddig nem tapasztalt. Ezt persze, némileg magyarázza, hogy még a konzervatívok között is feszültséget eredményezhet, ha nincs egyetértés valamiben, legyen az akármilyen jelentéktelen ügy is.

- Jelenleg úgy néz ki, Biden nyerhet. Ha tegnap kellett volna válaszolnom, azt mondtam volna, fogalmam sincs. A jelöltek túl közel vannak egymáshoz ahhoz, hogy tudni lehessen az eredményt – fogalmazott.

Tapintható feszültség

A szintén Wisconsin-ban, Milwaukee-ban élő 31 éves Jake Allen azt írta: tapintható a feszültség bizonyos érzékeny témák miatt, amikről a jelöltek nagyon különbözően gondolkoznak. A lázadások és az épületek rongálása azonban egyszerűen elfogadhatatlan, és meggyőződése, hogy ezek megfelelő intézkedésekkel többnyire megelőzhetőek lettek volna. Az első elnöki vita pedig szerinte is igazi viccnek számított, méltatlan volt, ahogy mindkét jelölt gúnynevekkel illette a másikat, akár az óvodások.

S hogy ki lesz az USA elnöke, Trump, vagy Biden?

- Ez még mindig nehéz kérdés – válaszolta. – Az egyik estén a helyzet jónak ígérkezett Trump számára, majd pár órával később egyik pillanatról a másikra Biden oldalára billent a mérleg. Úgy tűnik, elhúzódó folyamat lesz összeszámolni a szavazatokat. Valószínűleg lesznek olyan államok, ahol újra számolnak, egyesek csalással vádaskodnak majd, így mindkét félnek ügyvédek bevonására lesz szüksége. Azt gondolom, ez a legtöbb embert zavarja és dühíti. Az viszont már most kijelenthető: biztosan nem lesz szó nagy arányú győzelemről egyik párt számára sem.

Jake szerint a COVID sok mindent megváltoztatott az elnökválasztás kapcsán (is).

- Trump virágzó gazdaságot teremtett és az előző kampány során ígéreteiből többet teljesített, mint eddig szinte bárki – fogalmazott – A pandémia miatt a kormány által bevezetett korlátozások és tilalmak azonban jelentős károkat okoztak a gazdaságban, ami miatt a mainstream média az elnököt amikor csak lehet, rossz színben tünteti fel. Azt gondolom, Trump maximálisan Amerika érdekeit nézi, de nehezen mutat empátiát, amiből hátránya származik. Személy szerint úgy látom, a vírus okozta intézkedések nélkül Trump könnyedén nyert volna. Biden-nek nincs igazán terve a koronavírus-helyzet kezelésére, viszont empatikusabbnak és törődőbbnek tűnik sok ember számára.

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/trump-vs-biden-amerikai-helyzetjelentes-egy-zalai-szarmazasu-lanytol-4650217/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/mindenkinek-fontos-volt-a-szavazas-ujabb-zalai-helyzetjelentes-az-egyesult-allamokbol-4652023/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában