a születésnapján tisztelegtek előtte

2020.11.07. 07:00

Fischer Györgyre emlékeztek Zalaegerszegen

A nemrég létrejött Fischer György Emléktársaság szervezésében zajlott az a csütörtök esti csendes megemlékezés, amellyel a nyolc éve elhunyt zalaegerszegi szobrászművész előtt a születésnapján tisztelgett a város közönsége az Országalapító című, Szent Istvánt ábrázoló szobránál.

Arany Horváth Zsuzsa

A szobor szimbolikájáról Frimmel Gyula művésztanár beszélt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Ismeretes, a szobrot a millennium éve után közadakozásból állították fel a Millennium téren. Az érkezőket Kocsis Gyula önkormányzati képviselő, Matyovszky Márta, az emléktársaság szervezője köszöntötte. Mindketten felidézték a szoborállítás körülményeit. 2000 tavaszán írt ki pályázatot az önkormányzat egy Szent István-szobor készítésére. A megbízást a budapesti Seres–Szórádi alkotópáros kapta, munkájuk a csácsi városrészben látható. A képzőművészeti lektorátus és a lakosság szorgalmazta, hogy készüljön el Fischer György szobra is. 2500 aláírást gyűjtöttek össze a kezdeményezők, az alkotás helyszínéül pedig az Eötvös közt választották. Matyéka István vállalkozó 1,5 millió forinttal támogatta a munkát, és megalapította az Égerfa Városszépítő Alapítványt, amely a szervezést bonyolította. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától 1,2 millió forintot, Zalaegerszeg Millenniumi Közalapítványától 750 ezer forintot, az önkormányzattól 400 ezer forintot kaptak a kezdeményezők, így 2002 tavaszán került a helyére a köztéri alkotás.

A szobor szimbolikájáról Frimmel Gyula művésztanár beszélt
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A szoborról, a királyi alak megjelenítésének szimbolikájáról Frimmel Gyula művésztanár, grafikus, Fischer György barátja beszélt az egybegyűltek előtt, felhívva a figyelmet arra, hogy a kéz előre, a jövőbe mutat, míg a hátraforduló fej a hagyományok őrzését jelképezi. Ezután a szobor talapzatára kerültek az emlékezés virágai és mécsesei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában