nincs fűtés

2020.11.02. 11:30

A törmelékektől tömődhettek el a nagykanizsai társasház kéményei

Több mint egy hete nincs fűtés a Platán sor 7/B társasházának hat lakásában, miután a madárfészkektől és egyéb hulladékoktól veszélyessé vált néhány kémény. Az egyik érintett lakó, Balázs Anna attól tart, hogy még sokáig kell fagyoskodnia.

Benedek Bálint

Balázs Anna kéménybe kötött konvektora előtt vastag pulóverben. A fűtőtestet lezárták, azóta igyekszik melegebben öltözni a lakásában Fotó: A szerző

Az idős hölgy azzal kereste meg lapunkat, hogy október 22-én a kéményseprők a fűtési szezon kezdete előtt végzett ellenőrzés során madárfészkeket, bennük elpusztult állatokat találtak a kéményekben. Balázs Anna elmondta: a szakemberek próbálták eltávolítani a hulladékot, de nem jártak sikerrel. Mivel a kémények átjárhatóságát nem látták biztosítottnak, az azokra kötött konvektorok működtetését megtiltották, a gázszolgáltató még aznap elzáratta a készülékeket.

Balázs Anna kéménybe kötött konvektora előtt vastag pulóverben. A fűtőtestet lezárták, azóta igyekszik melegebben öltözni a lakásában Fotó: A szerző

– A lányomtól kaptam egy árammal működtethető olajradiátort a nagyszobába, hogy ne fagyjak meg – mondta. – Bár annak teljesítménye korántsem ér fel az elzárt fűtőtestével, de most megteszi. A fürdőszobában működik a fűtés, a konyhában pedig, ha főzök valamit, meleg lesz. Elkeserítő a helyzet, hiszen egyre hűvösebbek az éjszakák, remélem, mihamarabb megoldást találnak a problémára.

Az esettel kapcsolatban elsőként a társasház kezelésével foglalkozó Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatóját, Zakó Lászlót kerestük meg, aki elöljáróban elmondta: a Platán sori társasházat korábban egy, nem a cégükhöz tartozó vállalkozó kezelte. Miután ő elhunyt, szűk két éve vették át a ház kezelését.

– Az életveszélyessé vált kémények műszaki problémájáról a házkezelőkhöz egyetlen hivatalos megkeresés sem érkezett – fogalmazott Zakó László. – A lakók jelzése alapján azonnal a helyszínre mentünk. Ott szembesültünk azzal, hogy véleményünk szerint nem természetes módon odakerült, vagy odatömörödött betontörmelék, ujjnyi vastagságú ágak jutottak be hat kéménybe. Ezeket a kéményeket zárták le hatóságilag, hiszen nem átjárhatók. A lakóközösségnek a lakógyűlésen kell eldöntenie, milyen műszaki megoldást választ a probléma orvoslására. Talán a legjobb és legbiztonságosabb döntés a kéménybélelés lenne, ám ennek költsége kéményenként minimum 1,5 millió forint. A másik verzió a további kellemetlenséggel járó tisztítás, ami ugyan olcsóbb, de az érintett hat lakáson belüli bontással járna. Ezenkívül a sikeres műszaki megoldása bizonytalan, illetve szakhatóságilag akár kifogásolható is lehet. Átmenetileg a villanyfűtést javasoljuk, figyelembe véve a hálózat kapacitását. A ház egyébként nemrégiben homlokzat- és tetőszigetélesen esett át, akkor a kéményekkel nem foglalkoztak.

Lapunk megkereste a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, amely közleményében arról tájékoztatott, hogy a katasztrófavédelem kéményseprői rendszeresen ellenőrzik a Zala megyei társasházak kéményeit. Nincs két egyforma társasház, így két egyforma gyűjtőkémény és egyforma hiányosság sem. Vannak kisebb hiányosságok, amelyeket a kéményseprő által meghatározott határidőig ki kell javítani, és vannak olyan életveszélyes helyzetek is, amelyek nem tűrnek halasztást.

– A szóban forgó társasházban évről évre előfordultak hiányosságok – írták. – Az elmúlt években a rossz állapotú, veszélyes gyűjtőkéményeket biztonságos, egyedi kéményekkel váltották ki. A három még üzemelő, megközelítőleg öt­ven­é­ves gyűjtőkéményre jelenleg hat lakás csatlakozik rá. A kéményseprők egy 2018-as ellenőrzés során a kémények rossz műszaki állapota miatt gyakoribb, a kétéves helyett éves ellenőrzést és tisztítást írtak elő, illetve felszólították a társasházat a hibák kijavíttatására. Egyúttal madárháló telepítésére is felhívták a lakók figyelmét, mivel előfordult, hogy madarak költöztek a kéménybe. Ha az égéstermék kiáramlása bármilyen akadályba ütközik, az könnyen életveszélyes állapotot idézhet elő. A társasházban a két évvel ezelőtt megállapított hibák kijavítása nem történt meg, a tavalyi vizsgálatkor és most is változatlanul ugyanazok a problémák álltak fenn. Mivel továbbra is fennáll a veszély, egy utolsó felszólítást kaptak az érintettek, hogy hatvan napon belül intézkedjenek.

Hozzátették: miután az egyik lakó nem tartózkodott otthon a kéményellenőrzés előre egyeztetett időpontjában, a kéményseprők október 22-én újra felkeresték őt. Az ellenőrzés során derült ki, hogy a kéményébe madarak költöztek, fészkükkel elzárták az égéstermék útját. A szakemberek több órán keresztül próbálkoztak a madarak által összehordott gallyak és faágak eltávolításával, azonban ezt nem lehetett biztonságosan elvégezni. Az évek óta rossz műszaki állapotban lévő gyűjtőkémény elzáródása miatt életveszélyessé vált, ezért a kéményseprők megtiltották annak használatát. A kéményellenőrzés célja az otthonok biztonságának garantálása. Ha a kéményseprők életveszélyes kéménnyel találkoznak, nincs lehetőségük mérlegelni, az életveszély megszüntetésére azonnal intézkedniük kell.

A gázszolgáltatást végző E.ON Zrt. regionális kommunikációs szakreferense, Varga Ivett lapunknak elmondta: október 22-én a kéményseprő közszolgáltató jelezte feléjük, hogy a Platán sor 7/B társasház szobai termofor gyűjtőkéménye életveszélyes, a használatát azonnal megtiltják, ehhez intézkedésüket kérik. Ilyen esetben az eljárásrend egyértelmű: az életveszélyt okozó berendezés, eszköz, jelen esetben a kémény javításáig azt a gázszolgáltatásból ki kell zárni. Így az élet- és vagyonbiztonság visszaállítása érdekében a kéménybe kötött gázkészülékek további használatát megakadályozandó, a keménybe kötött gázkészülékek elzáróit elzárt állapotban jogi zárral látták el.

– A felhasználási helyen lévő többi gázkészülék, amely nem az életveszélyes kéménybe kötött, illetve nem kéményes készülék, jelenleg is használható – folytatta. – Az érintett gázkészülékek újbóli használatához az kell, hogy a kéményseprő közszolgáltató a kéményt a javítást követően használhatóvá nyilvánítsa. Ezt követően szakembereink műszaki biztonsági ellenőrzést végeznek és megfelelőség esetén eltávolítják a jogi zárakat, így a készülékek ismét használhatóvá válnak. Munkatársaink ezt azonnal, soron kívül megteszik, amint a veszélyes helyzet megszüntetéséről a társasház intézkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában