Koronavírus Zalában

2020.11.30. 14:26

A kijelölt idősávot használják az idősek! – ezt javasolja az országos tisztifőorvos

A Zalai Hírlap felvetésére a 65 év felettiek vásárlási idősávjával kapcsolatban fogalmazta meg álláspontját Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

ZH

Budapest, 2020. november 24. Idõs vásárlók egy üzlet elõtt az I. kerületi Mészáros utcában 2020. november 24-én. A koronavírus-járvány lassítását és az idõsek védelmét szolgáló intézkedés értelmében a kormány elfogadta az Idõsek Tanácsa javaslatát, így ettõl a naptól hétköznapokon a 9.00 óra és 11.00 óra közötti, hétvégén a 8.00 óra és 10.00 óra közötti idõszakban vásárlási idõsávot kapnak az idõsek. Ebben az idõintervallumban csak a 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, a drogériákba és a gyógyszertárakba. MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

A hétvége tapasztalatai szerint célszerű-e fenntartani a jelenlegi formában az idősek vásárlási idősávját? A 65 év felettiek közül sokan a kijelölt idősávon kívül is jelen voltak az üzletekben, és bár ezt a jogszabály szerint megtehetik, kérdéses, hogy az intézkedés így hatékonyan szolgálja-e a védelmüket – ezzel a felvetéssel fordult lapunk az operatív törzshöz.

Müller Cecília országos tisztifőorvos válaszában úgy fogalmazott: kéri, hogy az idősek, akik szeretnének üzletbe, drogériába, gyógyszertárba menni, a saját védelmükben elsősorban a számukra kijelölt idősávot vegyék igénybe.

– Ha ezt valamilyen okból nem tudják megtenni, akkor valóban nyitva áll a lehetőség számukra az üzlet teljes nyitvatartási időtartama alatt. Tehát nem tiltott más időpontban igénybe venniük ezeket a szolgáltatásokat, azonban ez az idősáv értük van, használják ki azt a lehetőséget, hogy ilyenkor más korosztállyal nem találkoznak, hiszen ez az ő védelmüket szolgálja – mondta a tisztifőorvos.

Ismert: a jogszabály értelmében hétköznap 9 és 11 óra között, hétvégén pedig 8 és 10 óra között csak a 65 éven felüliek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, az illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzletekbe, valamint a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletekbe, gyógyszertárakba. Azonban a 65 év felettiek a védett idősávon kívül is szabadon vásárolhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában