Szedd magad!

2020.10.31. 12:45

Szüretelik a datolyaszilvát Becsehely-Gerecse hegyháton

A Harcz-fivérek, Harcz Endre és Balázs „Szedd magad” akcióra várta szombaton az érdeklődőket a Gerecse hegyháton elterülő 1,7 hektáros datolyaszilva-ültetvényre.

Benedek Bálint

A fagykár ellenére némelyik fa roskadozott a datolyaszilvától. A képen balról Harcz Balázs, Németh Géza, Harcz Endre és Cseresnyés Péter a szüreten

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

Az ország több pontjáról érkezőket a koronavírus miatt bevezetett óvintézkedések, vagyis a maszkviselés és a megfelelő védőtávolság betartása sem akadályozta meg abban, hogy eljöjjenek leszüretelni kedvenc gyümölcsüket.

A fagykár ellenére némelyik fa roskadozott a datolyaszilvától. A képen balról Harcz Balázs, Németh Géza, Harcz Endre és Cseresnyés Péter a szüreten Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

Az idén igazán nagyra nőttek a datolyaszilvák, találtak egy közel félkilósat is. A gyümölcsért valóssággal rajong a nagykanizsai Pogacsics István és felesége, Pogacsicsné Gazda Marianna. Elmondták, nagyon egészséges ez a finomság, és a benne található vitaminokra ebben a vírusos időszakban igazán nagy szükségük van.

A szintén kanizsai Horváth Éva szerint családi programnak is kitűnő és emlékezetes a szüret, hiszen ezekről az alacsony fákról még a gyerekek is leszakíthatják a termést. Hozzátette: a szedéskor még kemény gyümölcsöket, ahogy javasolják, egy almával zacskóba zárják, így néhány nap alatt megpuhul. A gyerekek olykor nyersen fogyasztják, de müzlihez keverve is kitűnő.

A datolyaszilva
Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

Harcz Endre és testvére, Balázs örült, hogy ismét ilyen népszerű a „Szedd magad” akciójuk, pedig az idei év nem alakult jól számukra.

- Az április elején érkezett fagytól súlyosan sérültek a rügyek, emiatt az elmúlt évekhez képest feleannyi a termés – mondták. – Érdekes, hogy vannak olyan fák, amelyek egyetlen gyümölcsöt sem hoztak, míg a mellettük lévőn 30 kiló csüngött. Már a következő szezonra is figyelünk, jó lenne, ha a tél elhúzódna február végéig, és nem térne vissza márciusban vagy áprilisban, hanem ehelyett folytatódna minden az évszakoknak megfelelően.

Cseresnyés Péter államtitkár is visszatérő vendég a datolyaszilva-ültetvényen. Mint mondta, úgy érzi, fontos lenne az elhagyott zártkerti ingatlanok újrahasznosítása, hiszen a Harcz testvérek is bebizonyították, hogy a dél-zalai dombokon, ahol egykor szőlőbirtokok álltak, most különleges gyümölcs is termeszthető. A sok felhívás talán célba ér, ugyanis a datolyaszilva, a füge vagy a kivi biztosíthatja a régi szőlőhegyek továbbélését.

Az államtitkárhoz hasonlóan nyilatkozott Becsehely polgármestere, Németh Géza is. Azt tapasztalja, hogy egyre kevesebben művelnek szőlőt, pedig egykor a megye legnagyobb egybefüggő zártkertje volt 400 hektárral a becsehelyi. Míg az ingatlanokon lévő pincéket sokan keresik, a terület már nem kellene hozzá, vagy ha mégis, általában akáccal ültetik tele. Ennél jobb megoldás lenne a datolyaszilva, ám a gazdálkodók idegenkednek tőle, pedig viszonylag alacsony ráfordítással jelentős hozamokat lehetne produkálni, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában