gyakorlat

2020.10.02. 15:00

Katasztrófát szimuláltak Sármelléken

Létfontosságú rendszerekkel és létesítményekkel kapcsolatos országos gyakorlatot tartott szerdán Sármelléken a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Arany Gábor

A gyakorlat során az egyik utast alpintechnikával mentették le a tetőről Fotó: ZH

A katasztrófavédelmi igazgatóság által kiadott tájékoztatóból kitűnik, hogy az alapfeltételezés szerint a viharos idő miatt a sármelléki repülőtéren három kisrepülőgép hajtott végre kényszerleszállást. Az egyik a leszállópályán landolt, de megsérült és kigyulladt, a másik légi jármű a cargo épület tetejére csapódott, egyik utasa kiesett, és csak alpintechnikával lehetett menteni. A harmadik repülő sikeresen leszállt, ám ezt megelőzően üzemanyag jutott belőle a Kis-Balatonba. A szél fákat döntött ki, amelyek a felsővezetékeket károsították, a repülőtér és környezetének áramellátását veszélyeztetve. A vihar után problémák jelentkeztek a vízellátásban, illetve a szennyvíz kezelésében is.

A gyakorlat során az egyik utast alpintechnikával mentették le a
tetőről Fotó: ZH

A szimulált eseménysorozat felszámolásában közreműködő szervezeteknek lehetőségük nyílt arra, hogy felmérjék és fejlesszék képességeiket, illetve begyakorolják kárelhárítási feladataikat. A gyakorlat feladatai rávilágítottak arra, hogy a rendkívüli időjárási körülmények milyen hatással lehetnek az alapvető szolgáltatásokra (elektromosenergia-ellátás, vízszolgáltatás, közlekedési infrastruktúra), valamint a létfontosságú rendszerekre és létesítményekre. A gyakorlat egyebek mellett tűzoltási, műszaki mentési, vízvédelmi és lakosságvédelmi feladatokra terjedt ki, emellett a repülőtér kényszerhelyzeti tervét is kipróbálták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában