Neked munka, nekem álom!

2020.10.30. 14:00

Milyen munkáról álmodik egy fogyatékkal élő, rokkant embertársunk?

Tűzoltó lesz s katona – álmodja tovább az Altató ígéretét a gyermek, de milyen munkáról álmodik egy fogyatékkal élő, rokkant embertársunk? Virágokat nevel, cicákat, kutyákat gondoz, ügyet intéz, könyvek között ténykedik – derült ki az idei „Duo day” napokon.

Fincza Zsuzsa

Horváth Anett az Egzóta díszfaiskolában kertészként dolgozhatott Fotó: Fincza Zsuzsa

A 12 éve Írországból indult érzékenyítő program Neked munka, nekem álom! szlogennel hazánkban már 6. alkalommal teremt lehetőséget arra, hogy fogyatékos, illetve megváltozott munkaképességű embertársaink megismerhessék, kipróbálhassák azt a munkakört, amelyről mindig is álmodtak. Idén már 4. éve az akció fő szervezője a Salva Vita Alapítvány partnereként a Társadalmi Egyesülések Országos Szövetsége, Zalában a TESZ megyei szövetsége által meghirdetett programot is nagy érdeklődés övezte.

– Sajnos a pandémia megtépázta a máskor nagy nyilvánosság előtt zajló eseményt, hiszen a nyitóünnepségen bemutatkozhattak azok a cégek, amelyek szívesen fogadják a megváltozott munkaképességű dolgozókat, és ők is elmondhatták, milyen munkát, hivatást vállalnának örömmel. A program eredeti időpontja május 14–21. volt, ezt halasztottuk október 15-re, de ez sem volt tartható, helyette szeptemberben és októberben különböző napokon, ahogy a munkáltatókkal, résztvevőkkel sikerült egyeztetni, került megrendezésre – tájékoztatott az akcióról Horváth Miklós, a Társadalmi Egyesülések Országos Szövetsége és a megyei szövetség elnöke.

Horváth Anett az Egzóta díszfaiskolában kertészként dolgozhatott Fotó: Fincza Zsuzsa

Az idén Zalában 6 nagykanizsai cég: a Halis István Városi Könyvtár, az Egzóta díszfaiskola, az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület, a Mozgáskorlátozottak Egyesülete, a Nagykanizsa Foglalkoztatási, Szociális és Közművelődési Nonprofit Kft., valamint a Nagykanizsa és Környéke Önkormányzati Társulás vállalta az álommunkahely biztosítását.

– A program fontos hozadéka az egynapos sikerélmény mellett, hogy hozzájárulhat ahhoz, hogy a fogyatékkal élő vagy egyéb okból megváltozott munkaképességű emberek helyet találjanak maguknak a munka világában – fogalmazott Horváth Miklós, hozzátéve: az elmúlt egy hónapban a megkeresett munkáltatók nyitottak voltak a jelentkezők fogadására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában