Koronavírus Zalában

2020.10.01. 12:39

Kötelező lázmérés: a kanizsai diákok probléma nélkül azt teszik, amit a szabályok megkövetelnek

Maszk, kézfertőtlenítés, lázmérés a bejáratnál. Csütörtöktől országszerte így léphetnek be a köznevelési intézményekbe a diákok és a dolgozók. Az óvintézkedések a koronavírus járvány elleni védelmet-küzdelmet szolgálják.

Szabó Zsófia

A kanizsai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában a felsősök testhőmérsékletét Ulián Katalin pedagógiai asszisztens mérte csütörtökön

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

Azonban vannak olyan iskolák, ahol nem csütörtöktől, hanem már jóval korábban – egészen a tanévkezdettől – az említett protokollt követően mehetnek tantermeikbe a diákok. A kanizsai Kőrösi Csoma Sándor-Péterfy Sándor Általános Iskolát, más intézményekhez hasonlóan, nem érte felkészületlenül és váratlanul a szigorú szabályozás. Smolcz Frigyes intézményvezető elmondta: a tantestülettel közösen döntötték el még korábban, hogy mérik a gyermekek lázát, már szeptembertől.

A kanizsai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában a felsősök testhőmérsékletét Ulián Katalin pedagógiai asszisztens mérte csütörtökön Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

-Mindez egyfajta figyelemfelkeltés is volt a szülők felé, hogy a gyermekeiket ne küldjék betegen az iskolába. A szülők nagyon együttműködőek e tekintetben is, aminek mi, kollégáimmal együtt, nagyon örülünk. Abban is pozitívak a tapasztalataink, hogy az elmúlt időszakban közel 10 ezer hőmérést végeztünk, s nem találtunk a mérések során lázas gyereket, reggelente. Ez egyrészt annak is köszönhető, ha beteg a tanuló, akkor otthon marad, azaz már eleve nem jön iskolába. Azonban tény, hogy mindennap küldünk haza az iskolából is beteg gyereket, zömmel hasfájással, hányással. A hiányzások száma viszont lecsökkent: jelenleg a tanulóink öt százaléka hiányzik az iskolából. Két héttel ezelőtt viszont jóval többen: akkor a diákjaink tizenöt százaléka maradt távol, különböző tünetek és betegségek miatt. Ha pedig egy diák az iskolában lesz beteg, őt azonnal egy külön teremben helyezzük el felügyelet mellett, amíg a szülő érte nem jön – összegezte Smolcz Frigyes.

A Kőrös-Péterfy iskola székhelyintézményébe illetve a tagintézményébe összesen nagyjából 800 gyermek jár. Az iskola ésszerűen kialakított menetrend szerint engedi be reggel a gyerekeket mindkét iskolába. A Kőrösiben például reggelente két bejáraton engedik be – szülői kíséret nélkül – a diákokat.

Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

-Mindkét helyen érintésnélküli kézfertőtlenítőt helyeztünk el – folytatta az intézményvezető. – Továbbá, lázmérőkben sem szenvedünk hiányt, jelenleg tíz ilyen eszközünk van. A tankerülettől még korábban kaptunk, valamint a kormányzat által biztosított hőmérők is megérkeztek hozzánk időben- így Smolcz Frigyes, aki kiemelte azt is: a diákok probléma nélkül azt teszik, amit a szabályok megkövetelnek. Mindössze néha fordult elő egy-egy gyereknél, hogy elfelejtett maszkot vinni magával. Ám ilyen esetben az intézményben kaptak.

Biró Patrik, a Nagykanizsai Tankerületi Központ szakmai vezetője a tankerülethez tartozó, mintegy ötven oktatási intézmény kapcsán számolt be a csütörtöki tapasztalatokról. Közölte: mivel az intézmények fel tudtak készülni a kötelező lázmérésre, s a gyakorlatban is meg tudták mindezt valósítani már az előző napokban is, így a visszajelzések alapján – a nagykanizsai tankerület iskoláiban – renden zajlott a reggeli lázmérés. Az intézmények saját eljárásrendet alakítanak ki a tekintetben, hogyan tudják hatékonyan végezni az előírtakat. Biró Patrik azt is elmondta, hogy az intézményvezetők csütörtöki visszajelzései alapján, a reggeli testhőmérséklet mérések során, nem volt lázas beteg gyermek.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/csutortoktol-kotelezo-a-lazmeres-az-iskolakapuknal-4553707/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában