Programtipp

2020.10.16. 10:00

Gasztrokaland, őszi ökonap és teraszkoncert is vár rád Zalában!

Mutatjuk, hogy milyen programok lesznek a hétvégén Zala megyében!

ZH

Mérgező, nem ehető gombákból látható kiállítás szombaton a hévízi termelői piacon

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Varga Lívia

Interaktív előadás a gyógynövényekről

Zalaegerszegen, az Apáczai Csere János Művelődési Központban ma 17 órától Polyák Ágnes gyógynövény-botanikus, a méltán híres Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember tanítványa tart interaktív előadást a gyógynövényekről és használatukról. A programban teák kóstolása is szerepel.

Őszi játszóház az Apáczaiban

Szombaton 14 órától a halloween jegyében tartandó kézműves foglalkozásra várják az érdeklődőket Zalaegerszegen, az Apáczai Csere János Művelődési Központban. A megjelentek készíthetnek őszifalevél-dekorációt, továbbá leszúrható tök- és denevérdíszt. 15 órától népi játékokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők, majd 16 órától a Zöldbajusz Marci királysága című Kormos István-mese bábfeldolgozása tekinthető meg a Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület előadásában, a gyerekek bevonásával. 16.30-tól táncház zárja a 18 óráig tartó programot. A rendezvény ideje alatt Gannamesekerámia Kiállítás és Vásár is várja az érdeklődőket. A kerámiákhoz vetélkedő is kapcsolódik: aki a legtöbb mesét felismeri, nyerhet egy mesés bögrét.

Őszi hagyományok tára

Vasárnap Zalaegerszegen, a Gébárti-tónál a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház várja tartalmas programmal az érdeklődőket. A 14-től 18 óráig tartó rendezvényen a résztvevők fűzvesszőből készíthetnek szappantartót, továbbá kukoricaszárból játékot, de lesz töklámpás-agyagozás, s az őszi falevél- és makknemezeléssel, valamint a csuhébaba-készítéssel is megismerkedhetnek a látogatók. A vitrinkiállításon Ember­ábrázolás a népi fafaragásban címmel látható tárlat, valamint helyi kistermelők vására is színesíti a programot.

Kiállítás a magyar festészet napja alkalmából

A magyar festészet napja alkalmából pénteken 18 órakor nyílik meg a letenyei városi könyvtárban „Feketén-fehéren, avagy színeset álmodtam” címmel Vajdainé Mikó Judit helyi festő bemutatkozó kiállítása.

„Sors bona, nihil aliud!”

Pénteken 18 órakor „Sors bona, nihil aliud!” – Csak jó szerencse, semmi más! címmel tart előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban a 400 éve született Zrínyi Miklós költő-hadvezérről Szántai Lajos művelődéskutató. Az eseményre a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem keretében kerül sor.

Az 50. évfordulón

Megalakulásának 50. évfordulóját ünnepli a Honvéd Kaszinóban a Nagykanizsai Honvéd Egyesület. Délelőtt 11 órakor emléktáblát avatnak, majd fotókiállítás nyílik. Az ünnepség 15 órakor kezdődik.

Termelői piac és kézművesvásár

Szombaton 8 és 12 óra között termelői piacot és kézművesvásárt rendeznek Újudvaron, a templom melletti fedett piactéren. A zöldségeken, gyümölcsökön, tojásokon, füstölt húsárukon, kegyeleti termékeken, mézeken és házi szörpökön kívül a Nova Curia Egyesület látványkonyhájának ínycsiklandó falatjai is megkóstolhatók lesznek bónok vásárlásával.

A buborékok világa

A magyar pezsgőgyártásról és a Törley családról tart előadást a Tájak-Korok-Múzeumok Kőrösi Csoma Sándor Klub ma 16 órától a keszthelyi Balaton Színházban. A buborékok világáról Kériné dr. Ujj Mária mesél.

Feederkupa a Csótón

Vasárnap feederkupát rendez a nagykanizsai Csónakázó-tónál a Szúnyog Horgászegyesület. A versenyre szerdáig lehetett nevezni.

Kosárfonók kiállítása

A gyenesdiási József Attila Művelődési Ház és Könyvtár kosárfonó és kézműves szakkörének közös kiállítása nyílik ma 17 órától a községházán.

Teraszkoncert

Ma 18 órától ismét Teraszkoncert lesz a keszthelyi Balaton Színház előtt. Ezúttal az Igricek trió magyar költők megzenésített verseit adja elő.

Mérgező, nem ehető gombákból látható kiállítás szombaton a hévízi termelői piacon
Fotó: Varga Lívia / Zalai Hírlap

Mérgező gombák

Mérgező, nem ehető gombákból látható kiállítás szombaton délelőtt a hévízi termelői piacon. A különleges tárlat célja a figyelemfelhívás, az esős időben ugyanis előbújtak a gombák, a gyűjtők pedig az elmúlt napokban tömegesen vittek vizsgálatra veszélyes fajtákat. A kiállításon a leg­gyakoribbakkal ismerkedhetnek az érdeklődők.

Gasztrokaland

Izgalmas gasztrokalandra hívja vendégeit a hét végén Hévíz: számos hotelben, étteremben és cukrászdában a város idei borából, a Kányaváry Krónikából készülnek ételek, sütemények, emellett lesznek látványfőzések és exkluzív borbemutatók is.

Gesztenyés programok

Szombaton délelőtt a gesztenye áll a középpontban a hévízi termelői piac workshopján, amelynek vendége lesz Paulinné Bukovics Mariann kertészmérnök és Veress Ferenc mesterséf, s a látogatókat különleges sajtbemutató is várja. A Kertészeti Centrumban pedig szombaton és vasárnap szerveznek Gesztenyés weekendet, meglepetésekkel.

Családi délután

Családi délutánt rendeznek szombaton Keszthelyen, a Goldmark Károly Művelődési Központ Népmese Pontjában. A program 16 órakor kézműves játszóházzal indul, majd 17 órakor táncház kezdődik, előbb az apróságoknak, később a nagyobbaknak. Közreműködik a Re-Folk zenekar.

MŰSZAK kiállítás

Kettős kiállításmegnyitóra várják az érdeklődőket szombaton 15 órától a keszthelyi Balatoni Múzeumba. Előbb Basilides Sándor emléktárlatát ajánlja az érdeklődők figyelmébe dr. Feledy Balázs művészettörténész, művészeti író, majd az akciófestést követően Cséby Géza irodalomtörténész megnyitja a X. MŰSZAK kiállítást.

Túra az ősbükkösbe

Tormaföldén szombaton rendezik meg a hagyományos, immár 14. őszi túrát a vétyemi ősbükkösbe. A résztvevőket reggel 7 órától várják a Szent János-hegyen, a Tuboly-pincénél, majd 8 órakor indul a csapat. A tervezett táv mintegy 20 kilométer: a tormaföldi szőlőhegytől indulva a vétyemi ősbükkösön, Vétyempusztán és a Csokma-hegyen át vezet a pákai bunkerekhez, onnan a mároki kápolnához, majd a szécsiszigeti szőlőhegyen át tér vissza Tormaföldére, 15 óra körül.

Túrával emlékeznek

Lovásziban a Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület ez évben az elmaradó hagyományos Hűség és hazaszeretet napi rendezvénye helyett gyalogos túrával emlékezik az 1919-es harcok hőseire. Szombaton 9 órakor indulnak a túrázók a Hűség és hazaszeretet emlékművétől, az alsó-lovászi temetővel szembeni parkból, és idézik fel az eseményeket a harcok helyszínein a romkápolnáig. A túra hossza mintegy 5 kilométer.

Őszi ökonap

Bázakerettyén, a Déryné Művelődési Ház fedett szabadtéri részlegén ma 13 órától őszi ökonapot tartanak. A Humán kapacitások fejlesztése Muraföldén projekt keretében megvalósuló programban lesznek kreatív kézműves és fejlesztő foglalkozások, gasztronómiai bemutató, valamint ételkóstolók is. Mindemellett a Jane Goodall Intézet munkatársai közreműködésével egy gorillákról szóló vetítéses előadás is várja az érdeklődőket.

Az újhegyi kilátó avatója

Pusztaszentlászlón szom­baton 16 órakor tartják az újhegyi kilátó avatóját. Beszédet dr. Nagy János, az agrárminisztérium helyettes államtitkára, Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője, dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Kaj István polgármester mond. Az ünnepi műsort követően bemutatják a dombháton kialakított őshonos gyümölcsfakertet, lesz lehetőség borok és helyi termékek kóstolására, valamint kézműves foglalkozás is várja a résztvevőket. 18.30-tól a zalaegerszegi VEGA Csillagászati Egyesület tart bemutatót, 19.30-kor pedig Deák Ferenc emlékére gyújtanak máglyát a dombháton.

Koncertek, zenés partik

Zalaegerszegen, a PopUp Underground klubban ma 20.30-tól Odett ad akusztikus koncertet. Az énekesnőt a Magashegyi Underground és a Kaukázus révén is ismert Toldi Miklós, valamint Polgár Péter kíséri. A koncertet megelőzően, 19.30-tól a dalszerzői munkásságáról is beszél Odett. A Mimosa Lounge-ban holnap 19 órától Renato keveri a zenét. A 4Seasons Caféban ugyancsak holnap 20 órától a Vagabond trió lép fel.

Keszthelyen, az Íz-Laborban szombaton 18 órától a zongorista Rakonczai Imre lép fel.

Lentiben, a Dallas Clubban holnap Bárány Attila lesz a sztárvendég. A 19 órakor kezdődő program rezidensi feladatait Paul Jr. látja el.

Söjtörön, a Friday Barban ma 18 órától Éder Gábor zenél.

Csonkahegyháton, a Fáraó klubban holnap 18 órától a Fáraó bulizenekar játszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában