végső nyugalomra leltek

2020.10.28. 07:00

Eltemették a zalaegerszegi uszoda építésénél talált emberi maradványokat

Megszentelt földbe kerültek, immár valóban végső nyugalomra a fedett uszoda építkezésekor előkerült emberi maradványok hamvai.

Arany Gábor

A szertartást kedden Stróber László plébános végezte az Új temetőben a mindenki keresztje melletti parcellánál. Ezt megelőzően Balaicz Zoltán polgármester a halottak napja előtti hagyományos sajtótájékoztatón elsőként a járványügyi szabályok fokozott betartására szólított fel, hiszen a következő napokban tömegek fogják felkeresni szeretteik nyughelyét. Felidézte, hogy 1826-tól 1920-ig volt használatban az a római katolikus temető, amelynek helyén nyílt a városi strand 1956-ban. Az akkori munkálatokat nem előzte meg gondos exhumálás, ezt jelzik a mostani építkezéskor fellelt maradványok. Ezeket régészeti feltárásban emelték ki, majd elhamvasztották, és az Új temetőben helyezték el emlékművel is jelölt végső nyughelyükre. A sírokból előkerült tárgyak pedig a múzeumhoz kerültek.

 

Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője szólt arról, hogy 11 működő, 4 lezárt és 2 hősi temető fenntartását látják el. A hét végén a két nagy városi sírkert 6-20 óra között lesz látogatható, ha valaki bent maradna zárás után, a ravatalozónál találja meg a gondnok telefonszámát, és kérhet segítséget. Az Új temetőbe gépkocsival behajtani csak mozgáskorlátozott-igazolvány, illetve előzetesen kiállított engedély birtokában lehet. A 100 éve megnyílt Göcseji úti temetőnél az új ravatalozó építése miatt a főbejárat nem használható, és vannak elzárt területek is. A sírhelyek megváltására, újraváltására nem lesz lehetőség ezekben a napokban. A járványveszély miatt pedig utána is csak a temetések kapcsán lehet a sírhelyek ügyeit intézni.

Dr. Molnár József városi rendőrkapitány a sírkertek környékén megnövekvő forgalomra hívta fel a figyelmet. Az elmúlt évekhez hasonlóan az Új temetőnél pénteken reggel 8 órától vasárnap 20 óráig a közlekedés rendje megváltozik: egyirányúsítják a Kiserdei utat a kaszaházi tető felől a körforgalom irányába. A közlekedők fokozott rendőri jelenlétre számíthatnak, a forgalom irányításában polgárőrök is részt vesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában