élőben jelentkeztünk a helyszínről

2020.10.22. 14:19

Átadták az M76-os holládi csomópontjának szakaszát (videó) – Frissítve

Átadták csütörtökön délután az M76 gyorsforgalmi út Balatonszentgyörgy és az M7 autópálya közötti szakaszát. A több ütemben zajló, komplex beruházás részeként először Zalaegerszeg bevezető szakasza készült el, amit szeptember közepén adtak át a forgalomnak.

Mozsár Eszter

Átadták az M76-os út holládi csomópontjának szakaszát. A képen balról jobbra: dr. Kiss Róbert, a Strabag Magyarország vezérigazgatója, Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Ágostházy Szabolcs uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, Manninger Jenő országgyűlési képviselő

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Nemzetgazdasági szempontból fontos útszakasz épült – fogalmazott beszédében Ágostházy Szabolcs. Az európai uniós fejlesztéskért felelős államtitkár kiemelte: a kormány célja, hogy 2030-ra az összes megyeszékhelyét bekössék a gyorsforgalmi úthálózatba.

- Az M76 Balatonszentgyörgy-Zalaegerszeg-Körmend gyorsforgalmi autóút kiépítése hozzájárul a gazdaság élénkítéséhez, munkahelyteremtő beruházások letelepedéséhez – mondta az államtitkár. – Ez az új szakasz a zalai megyeszékhely gyors elérését biztosítja, ezzel javul a környező települések megközelíthetősége. Itt 110 kilométer/órával autózhatunk. A Körmend-Rábafüzes közötti útszakasz fejlesztése pedig a szomszédos országokkal létesít majd közvetlen kapcsolatot. Várhatóan egy éven belül elkezdődhet Keszthely 2x2 sávos főúti bekötése is. Másfél éven belül a Balatonszentgyörgy-Fenékpuszta közötti 3 kilométeres szakasz épül meg.

Átadták az M76-os út holládi csomópontjának szakaszát. A képen balról jobbra: dr. Kiss Róbert, a Strabag Magyarország vezérigazgatója, Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Ágostházy Szabolcs uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, Manninger Jenő országgyűlési képviselő Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Vigh László országgyűlés képviselő és miniszteri biztos arról tájékoztatott, hogy a jelenleg 75 százalékos készültségű tesztpálya elkészült elemeit folyamatosan használják. Zalaegerszeg bekötése az országos úthálózatba ezeknek a technológiáknak a széleskörű felhasználását biztosítja.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő szerint a zalai megyeszékhely és Keszthely esetében nagy gazdasági előrelépés történt, mivel eddig ezeken a helyeken nem volt jelentős közlekedési csomópont, ám nemsokára megfelelő lesz a vasúti és közúti összeköttetés. Fontos szempont továbbá, hogy az iparfejlesztés mellett a környezetvédelem nagy hangsúlyt kap.

A tábla is mutatja, mely zalai városok lesznek a nyertesei a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Balaicz Zoltán felidézte 2015. március 14-ét, amikor Orbán Viktor látogatása során megtárgyalták a Modern Városok Program fejlesztési elemeit. Kiemelt pontként fogalmazták meg akkor Zalaegerszeg bekötését a gyorsforgalmi úthálózatba úgy, hogy ne csak a város, hanem a térség gazdaságfejlesztése legyen a cél.

Végül Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója a nettó 21,6 milliárd forint értékű beruházás elemeit ismertette, a kivitelező a Strabag Magyarország volt. A meglévő holládi csomópontban lehajtva a szakasz elején új körforgalmi csomópont épült, ez az M76-ra való ráhajtást biztosítja. A kerékpárosok és gyalogosok számára az autópálya feletti híd, valamint a Hollád felé vezető aluljáró teszi biztonságossá a közlekedést. A közeli téglagyár is könnyebb közelíthető meg. A szakaszon két vadátjáró épült. Az M76-os összesen 52,5 kilométeres szakaszának megvalósításával várhatóan 2024 végétől válik gyorsabban és biztonságosabban megközelíthetővé a zalai megyeszékhely. A településeken áthaladó főút kiváltása révén lényegesen csökken a belterületen átmenő forgalom, s nő a terület gazdasági versenyképessége.

Élő videóban beszélgettünk Nagy Róberttel, a NIF. Zrt vezérigazgatójával:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában