horgászat

2020.10.29. 17:30

Eddig öt menyhal akadt horogra a Balatonban

Újabb balatoni menyhalfogásról számolt be a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Egy horgász Szántódrévnél emelt ki a tóból egy szép példányt ebben a hónapban.

ZH

Idén is telepítettek menyhalat Fotó: ZH-Archívum/Gyuricza

A menyhal a tőkehalfélék családjának egyedüli tagja hazánkban. Rokonai hideg vízű tengerekben élnek, és nálunk is a hideg vizet kedvelik. Ősztől aktívak, és télen, a legnagyobb hidegben szaporodnak.

Mostanáig a szántódrévi volt az 5. híradás horgászmódszerrel történő menyhalfogásról a zrt. újrahonosítási programjának megindulása óta. Honlapjukon megemlítették: mindezeken túl idén szeptember végén a Balatoni Limnológiai Intézet munkatársai kutatóhalászat során két egészséges példányt fogtak Tihanyban, a partvédő kövezés előterében.

Idén is telepítettek menyhalat Fotó: ZH-Archívum/Gyuricza

A menyhal a Balatonból az 1960-as évek végére kihalt, újrahonosítási programját 2015-ben kezdték meg. Azóta minden évben telepítettek menyhalat, kivéve 2018-ban, amikor nem sikerült szaporításuk a hazai termelőknek. Tavaly és idén viszont a bajai Megafish Kft. sikerrel oldotta meg a termelését. Az újrahonosítási program sikerességét a visszafogások is bizonyítják.

A zrt. felhívta a horgászok figyelmét, hogy a menyhalat a Balatoni Horgászrend 24. pontja védi, a véletlenül horogra akadó példányokat kérik haladéktalanul visszaengedni a Balatonba.

https://www.zaol.hu/ahonapfogasa/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában