Előnyben a helybeliek

2020.10.31. 07:00

Az új adórendelet Keszthely polgárait támogatja

A helyi polgárokat támogató, őket előnyben részesítő adórendeletet fogadott el a képviselő-testület. Erről is beszélt Nagy Bálint polgármester a pénteki tájékoztatóján.

Péter B. Árpád

Új módi a vírushelyzet miatt. Sajtótájékoztató szabad téren, a városháza belső udvarán – maszkban, egymástól 1,5 méterre Fotó: Péter B. Árpád

Az új, januártól érvényes helyiadó-rendelet kapcsán a városvezető megjegyezte, az elsődleges cél az volt, hogy az állandó keszthelyi lakosok jelentős kedvezményeket kapjanak. Azt mondta, a szabály megalkotásában nem volt egységes a testület, három ellenzéki képviselő nem szavazta meg az előterjesztést. Nagy Bálint hozzáfűzte, „nem tartja túl szerencsésnek”, hogy néhányan egy olyan rendeletet nem támogatnak, ami a helyi polgárokat védi, számukra előnyös. Leszögezte, hogy keszthelyi képviselőként az ott élőkért kellene dolgoznia mindenkinek.

A polgármester beszámolt arról is, hogy a főszezonon kívül 30 százalékos díjkedvezményt hagytak jóvá a nagyrészt a belvárosban működő, önkormányzati bérleményt használó vállalkozásoknak, ezzel támogatva eredményességüket, talpon maradásukat. Mint mondta, a tavaszi veszélyhelyzet idején ennél is nagyobb kedvezményt adott a város, és ha a gazdasági környezet ezt megint indokolja, akkor ismét hasonló eszközhöz nyúlnak.

Új módi a vírushelyzet miatt. Sajtótájékoztató szabad téren, a városháza belső udvarán – maszkban, egymástól 1,5 méterre Fotó: Péter B. Árpád

Nagy Bálint arról is beszámolt, Keszthely csatlakozik a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 programhoz, ami a bakonyi város és a balatoni térség összefogását hozza. A város ebben a projektben is szeretné megmutatni magát, kulturális örökségét, értékeit. A felkészülés a testületi döntéssel megkezdődik, számba veszik a szükséges fejlesztéseket, s kidolgozzák azokat a pályázatokat, amelyek kifejezetten erre a célra szolgálnak. A polgármester felhívta a figyelmet, hogy az EKF-hez civil szervezetek is csatlakozhatnak, elsősorban kulturális és közösségépítő rendezvények szervezésével.

Nagy Bálint felidézte, korábban átvilágították az önkormányzati intézményrendszert és megkezdték a szükséges átszervezéseket. E folyamat része, hogy most a Gesz Keszthely irányítására pályázatot írtak ki, miután az elmúlt hónapokban megbízottként a gazdasági vezető látta el ezt a feladatot. Ha­sonló­képpen pályázatot hirdetnek a múzeum és a könyvtár esetében is, figyelembe véve, hogy a jövőben a közművelődési intézmények dolgozói már a Munka törvénykönyve hatálya alá tartoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában