Koronavírus Zalában

2020.10.21. 07:00

Október 23-a: A vírus alakítja a programot Zalában

A koronavírus-járvány idén Zala megyében is átírta az október 23-ai megemlékezéseket. Összeállításunkban a városok programjait gyűjtöttük össze.

ZH

Fotó: Pezzetta Umberto

Zalaegerszegen elmaradnak az október 23-ára tervezett ünnepi programok, így nem lesz közös ökumenikus ima, továbbá az '56-os emlékműhöz tervezett nagyszabású műsor és a szimfonikus zenekar hagyományos ünnepi koncertje is elmarad, illetve nem koszorúzzák meg Szerencsés Rudolf, a Zalaegerszegi Forradalmi Tanács utolsó elnöke emléktábláját sem – tájékoztatott Balaicz Zoltán polgármester. Ehelyett az '56-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére, Zalaegerszeg és a megye vezetői részvételével, pénteken 9 órakor csendes főhajtást szerveznek az Ady utcai 56-os emlékműnél.

Nagykanizsán hivatalos városi megemlékezést nem tartanak. A Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola épületénél viszont csütörtökön (október 22.) 15 órakor koszorúzás kezdődik 1956 diákáldozatainak emlékére.

Keszthelyen csütörtökön 19 órakor fáklyás felvonulás indul a Balaton Színháztól. Október 23-án, pénteken 8.30-kor ökomenikus Istentisztelet kezdődik a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban, majd a Fő téren a koszorúzás előtt beszédet mond Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Nagy Bálint polgármester.

Hévízen pénteken 15 órától emlékeznek ’56-ra a Városháza téren, rossz idő esetén az önkormányzat dísztermében. Papp Gábor polgármester beszéde után Ondrik János és Ruzicska László, a Pesti Zenés Színház két művésze dalban s prózában idézik a forradalom szellemiségét.

Zalakaroson csütörtökön 17 órakor az iskolánál lévő emlékműnél emlékeznek az ’56-os forradalom és szabadságharcra. A koszorúzással egybekötött eseményen, melyen Novák Ferenc polgármester mond beszédet, kulturális műsorral is várják a megemlékezőket.

Lentiben csütörtökön tartanak megemlékezést és koszorúzást. A Szent Mihály-templomban 17.30 órakor kezdődik a szentmise, majd 18.15-kor a Templomkertben az ’56-os emlékműnél Horváth László polgármester mond beszédet.

Zalaszentgróton szolid megemlékezés kezdődik az önkormányzat és a könyvtár szervezésében csütörtökön 16 órától a Történelmi Emlékműnél. A koszorúzás előtt Baracskai József polgármester beszél. Pénteken 8.30 órától a Szent Imre-templomban Bizderi János kanonok, főesperes-plébános, a város díszpolgára celebrálja az ünnepi szentmisét.

Zalalövőn pénteken 17 órakor tartják a megemlékezést a Nemzeti Összetartozás Parkjában. Beszédet Herczeg Imre alpolgármester mond, műsort a Generációk színjátszó csoport, valamint Hideg Zoltánné és Szommer Mónika ad. Zárásként megkoszorúzzák az 1956-os mártírok tiszteletére állított kopjafát.

Letenyén a nemzeti ünnep napján, 10 órától tartják a könyvtár előtti téren lévő ’56-os emlékműnél a megemlékezést. Beszédet Farkas Szilárd polgármester mond. Az ünnepi műsorban közreműködik a Tekerted Band, Letenye Város Fúvószenekara és Harangozó Józsefné versmondó.

Pacsán október 23-án 9 órakor kezdődik az önkormányzat ünnepi megemlékezése a szoborparkban. A forradalom és szabadságharc eseményeit Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese idézi fel beszédében, majd koszorúzás következik.

Kiemelt képünk a tavalyi zalaegerszegi ünnepségen készült. Fotó: Pezzetta/archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában