csak egy karnyújtásnyira

2020.09.27. 11:30

Ezek a zalai csodák, csak arra várnak, hogy felfedezd őket!

Ha nyár, akkor napsütés, strand, holiday. De mit jelent a Balaton más évszakokban, mondjuk ősszel? Hát Zalát…

Péter B. Árpád

A Kis-Balaton egy részét kajakkal is fel lehet fedezni

Fotó: BfNP

A Balaton zalai csücske népszerű ősszel is

Szívbéli lokálpatrióta elfogultságunk mellett van érv e kijelentés alátámasztására bőséggel a Magyar Turisztikai Ügynökség őszi Balaton régió kampányában, ugyanis a háttéranyagban nevesített helyszínek, élmények nagyjából fele aprócska megyénkhez kötődik, miközben a tóból csak egy kis csücsök a miénk. Rácsodálkozás? Inkább megerősítés, tudatosítás: útra kelni szűkebb pátriánkban is érdemes. Sőt, ki, ha mi nem?!

Somlai Szilárd a Kis-Balaton Látogatóközpont tetején kialakított tanösvényen
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Az országot jól ismerő, elfogulatlan turisztikai szakemberek persze ajánlják kirándulásra a tihanyi Levendula Házat, a Tapolcai-tavasbarlangot, a Hegyestűt, de aztán megérkezünk a Keszthelyi-hegységbe, ahol több kilátóból is megcsodálható a Balaton panorámája, s onnan csak egy ugrás a kápolnapusztai bivalyrezervátum, no és maga a Kis-Balaton, így például a folyamatosan látogatható Kányavári-sziget és a diás-szigeti Fekete István-emlékhely.

Persze, nem árt előbb hangolódni Fekete Istvánnal, s ha már az ősz, hát például ezzel a gondolattal: „Szeretem a ködöt, mert túl rajta zsongó jólét, meleg kályha, ölelésre tárt karok és mesék vannak, melyek talán valóra válnak. Szeretem a ködöt, mert eltakarja a múltat, a jövőt, és a jelen is olyan homályos benne, hogy talán nem is igaz”. Matula bácsi rejtélyesen romantikus világa akár ezt is jelentheti.

A folyamatosan látogatható Kányavári-sziget ikonszerű hídja, amin egyre többen kelnek át
Fotó: MTÜ

Interaktív tanösvény vár

Mindez – bár még a kampányba nem kerülhetett be, hiszen a héten adták át – életre kel Fenékpusztán, az 1,2 milliárd forintból kialakított Kis-Balaton Látogatóközpontban, ahol az európai jelentőségű, fokozottan védett természetvédelmi terület különleges élővilágával ismerkedhetnek meg a vendégek, modern eszközök segítségével. Különlegesség, hogy az interaktív tanösvény az épület tetején kapott helyet, emellett van mozi, játszótér és étterem is.

– Egy modern állandó kiállítást szerettünk volna létrehozni, ahol szükségünk van a szemünkre, a fülünkre és a kezünkre – foglalja össze egy mondatban Somlai Szilárd, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park projektfelelőse, miért is kell útba ejteni az új objektumot.

A Kis-Balaton egy részét kajakkal is fel lehet fedezni
Fotó: BfNP

E különleges vidéken érdemes nyeregbe pattanni, azért is, mert ahogyan az MTÜ érvel, aki a tó körül körbefutó 210 kilométer hosszú bicikliutat végigtekeri, és közben egy feladatokkal teletűzdelt túraprogramban is hajlandó részt venni, annak teljesítményét az út végén oklevéllel is elismerik. S a csúcspont megint Zala: kényelmes megoldás a Nyugat-Balaton hat településén működő kerékpárkölcsönző-rendszer, mert a bérelt biciklit bármelyik Tourinform-irodában felvehetjük és leadhatjuk. Ez pedig az itt élőknek is kényelmes lehetőség, nem csak az aktívturistáknak.

A tündérrózsás Hévízi-tó és más gyógyító vizek

S ha a Balaton régió, akkor kihagyhatatlan a tündérrózsákkal borított Hévízi-tó, a kontinens legnagyobb gyógyhatású meleg vizes tava, amelyben egész évben lehet fürdeni, mivel télen is 20 fok feletti a hőmérséklete. Amúgy nemcsak a testnek jó, hanem a léleknek is, így aki makkegészséges, annak is élményt kínál. „Egy hely Európában, ahol minden rendben van” – és ezt nem a fürdőváros marketingesei állítják, hanem Habsburg Ottó mondta.

A kápolnapusztai bivalyrezervátum a génmegőrzést szolgálja
Fotó: BfNP

A Magyar Turisztikai Ügynökség e kategóriában két további zalai helyszínt említ, mást se: „a Balaton környékén még több településen található gyógyfürdő, például Kehidakustányban és Zalakaroson, ezek a gyógycentrumok mellett élménymedencékkel, sőt, utóbbi hatalmas beltéri gyermekvilággal egész évben fogadja a vendégeket”.

A múlt nyomában

Ne titkoljuk, szerzetesek, lovagok, főnemesek nyomában járva bőséggel akad látnivaló a régióban az MTÜ szerint is, de a tihanyi bencés apátság, Szigliget, a veszprémi várnegyed és Sümeg mellett itt a mi nagyágyúnk, a keszthelyi Festetics-kastély, ahol a 18–19. századi főúri életformát bemutató tárlat mellett hintó-, vadászati és óriási, működés közben megcsodálható történelmi modellvasút-kiállítás, valamint a történelmi kert és a felújított pálmaház is érdemes a látogatásra. Zalaszántó mellett pedig Közép-Európa első buddhista szentélyét lehet megnézni, Európában egyedül az itteni Béke-sztúpa hófehér épületében őriznek eredeti Buddha-ereklyét.

Gasztrokaland jó borokkal

A termelői piacok tekintetében is az említésre érdemes top 3-ban van megyénk a hévízi révén, a tihanyi és a káptalantóti mellett. Jó borban a Badacsony mindent visz a térségben, de – és ezt mi tesszük hozzá – tudjuk, hogy már Zalában is vannak (ismét) olyan borászatok, amelyek érdemesek a gasztrokalandra, a felfedezésre, a könnyed időtöltésre.

A Zalakarosi Fürdő élményekkel csábít, és nem csak nyáron
Fotó: MTÜ

Ám kóstolás előtt megint érdemes irodalmi segítséget kérnünk, s ha borról van szó, kétségen felül áll, hogy csakis Hamvas Bélától. „Az ivásnál minden körülmény fontos. A bor természetéhez meg kell választani az évszakot és napszakot. Van henyélő bor, kacér bor, mesélő bor, tragikus bor. A legnagyobb érzéketlenségre vall, pl. kedélyes családi ebéden drámai bort inni. Ugyanilyen ízléstelenség hivatalos lakomán parázna bort inni. Ha egyedül vagy és kint, mindig keress távlatot; a bor szereti a magasságot és a kilátást, és szeret felülről nézni.” Nos, Zalában mindez egyben van.

Ám mielőtt a pohárhoz nyúlnánk, maradt még zalai élménypatron az MTÜ kampányfegyverében: a zalaszabari élménypark és a keszthelyi Festetics Állatpark szintén kihagyhatatlan a tó vonzáskörzetében.

„Az őszi időszakban az egész Balatonról a nyugati medencére kerül a fókusz”

S hogy Zala hogyan lett ennyire hangsúlyos, arra Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese ad választ, imigyen:

– A Balaton őszi élményígérete a bor és az aktív időtöltés köré csoportosul, és e tekintetben a zalai régió kivételesen szerencsés, hiszen a nyugati medence a tó egészét tekintve ezeknek mind ad árualapot. Lehet például kerékpározni, itt vannak tanúhegyek, fürdők s ma már aktív a borturizmus is. Az őszi időszakban az egész Balatonról a nyugati medencére kerül a fókusz, és természetesen Magyarország leglátogatottabb kastélya, a Festetics-kastély erőteljesen megjelenik a kampányban, amire büszkék lehetnek a zalaiak.

És persze még annyi minden másra is, ami most nem fért bele az őszi Balaton-promóba, de talán épp itt az ideje, hogy mi is felfedezzük e kincses vidéket. Szerencsénk: a csodák csak karnyújtásnyira vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában