segítettek ahol tudtak

2020.09.26. 07:00

Sünöket, pórul járt gólyákat és kuvikokat is mentettek – Ilyen volt a nyár a Fenékpuszta- Madárgyűrűző és Madármentő Állomáson

A koronavírusjárvány miatt sajnos rengeteg programot le kellett mondania a madármentőknek, ráadásul látogatókat sem fogadtak. A munka viszont nem állt meg: a gyűrűzés mellett folyamatosan fogadták a sérült állatokat, így idén nyáron is rengeteg segítsége szoruló madarat mentettek meg.

Rákos Bianka

Gólyák az állomáson, sokan esnek villanypóznák miatt sérülnek meg Fotó: Archív

Leginkább fecskéket mentettek

Benke Szabolcs, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala Megyei Helyi Csoportjának elnöke elárulta, elsősorban füsti és molnárfecskék kerültek hozzájuk, ugyanis a hirtelen hőmérséklet különbségtől a különböző falfelületekhez ragaszott fészkük néhány esetben leszakadt.

Gólyák az állomáson, sokan villanypóznák miatt sérülnek meg Fotó: Archív

- Volt olyan is, hogy a dolmányosvarjak szétszedték a lakhelyüket, így lehullottak a fecskefiókák. Egy részüket adoptálni tudtuk az itteni fészkekbe, ám a többséget kézzel neveltük fel, majd engedtük szabadon. Idén nagyjából 30-40 fecskefióka került hozzánk – nyilatkozta a szakértő, majd hozzátette, a nyár folyamán más kisebb testű madarak is megfordultak az állomáson: többek között barázdabillegetők, házi rozsdafarkúak és szürkelégykapók is. Nagyobb testűek közül most is leginkább gólyák kerültek be.

- Gutorföldén egy idős madár elpusztult, a nemzeti park munkatársai pedig leszedték a kicsinyeit, így azok hozzánk kerültek. Csurgóról egy kidobott fiókát is befogadtunk. Ezeket a fiatal gólyákat szerencsére mind sikerült elengedni még az augusztus huszadika előtti héten, így reményeink szerint ők már Afrika, vagy Kis-Ázsia felett repülnek – mesélte Benke Szabolcs.

Benke Szabolcs a munkaeszközével Fotó: Archív

A szemetelés és környezet szennyezés még mindig nagy probléma, s a madarak sem menekülnek meg ennek következményeitől. Benke Szabolcs szerint három olyan gólya volt, akiknek damil, vagy más kötözőanyag került a lábára, melynek súlyos következményei lettek.

A fekete gólyát nemrég engedték szabadon Fotó: Archív

- Ezután gyakorlatilag elhalt a lábuk. Kettejüknek csüd alatt hiányzott, ők még a madármentő állomáson vannak. Kisebb fiókák, de életképesek. Sajnos a harmadik társuk elpusztult. Más érdekes esetünk is volt: bekerült egy gólya, akit valószínűleg Nagykanizsa környékén nevelhetett valaki. A lábára kék szalagot kötöttek és eléggé szelíd volt. Ő valószínűleg lemaradt fióka lehetett, még mindig a menhelyen van, de reményeink szerint tavasszal elengedhetjük. Ami a legnagyobb siker idén, hogy szabadon engedtük azt a fekete gólyát, akit két éve nevelgetünk. Ő annak idején még Bakonyból került hozzánk – fejtette ki Benke Szabolcs.

A gólyák mellett egerészölyveket is el kellett látni, sajnos elég nagy számban. Legtöbbjük áramütés miatt szorult kezelésre, vagy azért, mert elütötte őket egy autó. Jó hír viszont, hogy a madármentők mérgezett állattal nem találkoztak az elmúlt időszakban.

Több kuvikot, de sünöket is elláttak

Benke Szabolcs azt is elárulta, idén annyi kuvik került hozzájuk, amennyire az elmúlt tíz évben nem volt példa.

- Öt fiatal példányt hoztak Sármellékről, egyesével egy teljes fészekaljat. A kéménybe fészkelték be magukat s nem tudtak kijönni. Rajtuk kívül egy ragasztóba keveredett kuvikot is sikerült megmenteni. Mindegyikük most egy 2007 óta gondozott fajtársuk mellett éldegél nálunk – nyilatkozta.

Külön érdekesség, hogy nemcsak madár került hozzájuk, hanem sajnos több sün is. Az ötből csupán egyet tudtak eddig elengedni, míg kettő elpusztult, kettő pedig még a menhelyen van. Egy igen felkavaró esettel is találkoztak idén: egy sünnek, akit a környékről vittek be, mindkét szemét kibökték. Sajnos szegény jószág azóta már nem él.

A koronavírus keresztül húzta a számításaikat

Benke Szabolcs szerint eleinte jól indult számukra a 2020-as év, hiszen több csoport is bejelentkezett hozzájuk, ám a koronavírus megjelenése miatt mindet le kellett mondani. Az állomáson így előreláthatólag nem lesz idén meghirdetett program, de a munka folyamatosan zajlik.

Mentett baglyok az állomáson Fotó: Archív/Rákos Bianka

- Gyakorlatilag tavasszal nem is tudtunk csoportot fogani – árulta el a szakértő – A nyárra meghirdetett táborunk is elmaradt, de látogatókat fogadtunk, s voltak, akik itt is aludtak. Tőlük azt kértük tőlük, hogy segítsenek a madárgyűrűzésben. Minden évben vannak visszatérő családok is gyerekkel. Megkértük őket, hogy maximum egy szülővel érkezzenek. Szeptember elején fogadtunk néhány csoportot: ám most a járvány új hulláma miatt ismét kénytelenek vagyunk többet visszamondani, mind a saját, mind a látogatók védelme érdekében. Jelenleg ketten gyűrűzünk, amelyre október végéig folyamatosan szükség van. Hamarosan itt vannak az Európai Madármegfigyelő napok is, ám meghirdetett programunk nem lesz. Előreláthatólag pár látogatót fogadunk majd, akik mind visszatérő vendégeink.

Előzmény:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/sem-onkenteseket-sem-latogatokat-nem-fogad-a-fenekpusztai-madargyuruzo-allomas-4091721/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában