Zalából 19 sikeres pályázat

2020.09.29. 07:00

Segítség az értékőrzéshez – Zalacsány-Örvényeshegyről két pályázatot is támogattak

Közel húsz zalai projekt szerepelt eredményesen az Agrárminisztérium által idén is meghirdetett Hungarikum pályázaton. Az elnyert támogatási összeg a legtöbb esetben három- és négymillió forint közötti.

Gyuricza Ferenc

Mihályfán jövőre remélhetőleg újra lesz agarásznap Fotó: archív/PU

Rezi önkormányzatának eredményes pályázata, valamint az annak kapcsán megtartott országos sajtótájékoztató apropóján már beszámoltunk arról, hogy a nemzeti értékek tartozó hungarikumok gyűjtését, kutatását, népszerűsítését és megőrzését célzó programok támogatására ez évben minden korábbinál nagyobb öszszeget, egymilliárd forintot fordít a szaktárca. Mindez azt is lehetővé tette, hogy a befogadott és formailag megfelelt 425 pályázatból 360 elnyerje a támogatást.

A 360 sikeres igénylőből 19 kötődik Zalához, köztük van a megyei önkormányzat is, amely a jövő évi Zalai kincskereső program megvalósítására kapott közel 3,5 forintot. Lenti önkormányzata 3,6 millió forintot nyert Nemzeti hagyományőrzés a magyar gasztronómia jegyében címszóval, míg a keszthelyi Goldmark művelődési központ a Balaton-parti város értékeinek népszerűsítésére közel 3,8 forintot költhet.

A balatoni régió több települése is sikeresen pályázott, Sármellék és Szentgyörgyvár önkormányzatai 4-4 millió forintos támogatásban részesülnek – előbbi a település múltjának, értékeinek bemutatására, utóbbi a helyi értéktár bővítésére fordíthatja a pénzt –, Balatongyörök a szőlő- és borkultúra története című projektjére mintegy 1,4 milliót kapott, míg Zalaszántó a helyi pávakör népszerűsítésére 1,1 milliót. Zalaapáti önkormányzata Apáti Kovács Béla Utazás a szappanbuborékban című meséskönyvére kért és kapott 2,9 millió forintot, a zalamerenyei Zöld Folt Innovatív Megoldások a Vidékért Egyesület pedig a Kis-Balaton kincsei projektjére költhet 3,9 milliót.

Mihályfán jövőre remélhetőleg újra lesz agarásznap Fotó: archív/PU

A nyertesek közt van az 1835-ben alapított, így az ország egyik legrégebbi civil szervezetének számító, mihályfai székhelyű Országos Agarász Egyesület is, mely a következő évadnyitó nap megrendezésére nyert el négymillió forintot.

Zalacsányból két pályázat is eredményesen szerepelt, a Zalacsány-Örvényeshegyi Hagyományőrző Alapítvány Elfeledett Zala megyei értékek címmel mintegy 3,4 milliót kap, a Zalacsány-Örvényeshegyi Turisztikai Egyesület Pálos örökség Zalacsány-Örvényeshegyen című projektjét 3,1 millió forinttal támogatja az agrártárca. A zalakarosi közösségi ház és könyvtár kulturális és sportprogramjai közel négymillió forintot, Bak a falutékaprogramjára több mint 3,4 milliót, Nagylengyel a Kis-Göcseji Kincsesház bemutató tér kialakítására 3,5 milliót kap. Közel kétmillió forintot költhet Pusztaszentlászló önkormányzata az Értékeink a múltból és a jelenből a jövőnek című projektjére, míg Szilvágy önkormányzata közel 3,5 milliót kapott érték- és hagyományőrzésre.

A külhoni pályázók között eredményesen szerepelt a szlovéniai Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet, mely határon túli magyar értékeink népszerűsítésére négymillió forintot fordíthat. A szintén muravidéki Salovci község magyar nemzeti önkormányzati közössége által benyújtott, a domonkosfai Szent Márton-­templom népszerűsítésére irányuló kérelmét viszont formai hibák miatt elutasították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában