60 millió forintos uniós támogatásból készült el

2020.09.28. 07:00

Néprajzi látványtár nyílt a Balatoni Múzeumban

Megnyílt a Balatoni Múzeum néprajzi látványtára és új közösségi tere az épület belső udvarán, kupolával és galériával, amit 60 millió forintos uniós támogatásból, illetve az önkormányzat által biztosított ötmillió forintból építettek.

Péter Árpád

Nagy Bálint keszthelyi polgármester és Németh Péter, a múzeum igazgatója a kupolás-galériás látványtár emeletén Fotó: Belovári András

Fotó: Andras Belovari

A megnyitón Németh Péter, az intézmény megbízott igazgatója arról beszélt, ami most létrejött, több mint egy kiállítás, hiszen gyűjteményi raktár, közösségi és múzeumpedagógiai foglalkoztató tér egyben.

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere leszögezte, a város aktív civil közösségei ezzel új, minőségi helyszínt nyertek, ami tovább erősíti az itt élők régről hozott szeretetét a Balatoni Múzeum iránt.

Nagy Bálint keszthelyi polgármester és Németh Péter, a múzeum igazgatója a kupolás-galériás
látványtár emeletén Fotó: Belovári András

– A kultúra nagyon fontos a város jövőbeni tervei szempontjából is – folytatta –, hiszen továbbra is központi szerepet szeretnénk betölteni ezen a területen, ami következik történelmi adottságainkból, épített örökségünkből és az itt felhalmozott szellemi értékekből. Éppen ezért ez a tér a jövőbe mutat, és a turizmust is szolgálja.

A Balatoni kincsestár című kiállítást, amely két szinten kapott helyet, Vidák Tünde etnográfus, a Marcali Múzeum igazgatója nyitotta meg, emlékeztetve, a néprajzi gyűjtemény alapjait Sági János rakta le az 1900-as évek elején, aki szorgos munkával kutatott, bejárta a térséget. A gyarapodás évtizedei után viszont, 1945-ben, menekítés közben bombatámadás érte az anyagot, súlyos kárt szenvedett, sok minden megsemmisült. A tudatos, tervszerű gyűjtőmunka 1964-ben indulhatott újra, Petánovics Katalin vezetésével, akit 2002-ben Gyanó Szilvia követett, s elődjéhez hasonlóan, mindmáig értékteremtő munkát végez.

A szakember elmondta, a gyűjtemény 11 ezer leltározott tárgyat őriz, s egyre nagyobb a látogatói igény, hogy a raktárakban őrzött anyag is megismerhető legyen. Ezt szolgálja a látványtár, itt a Balaton kincseivel való ismerkedést modern infokommunikációs eszközök segítik.

A megnyitón a Család Iskola tanárai pásztorzenét adtak elő, majd Gyanó Szilvia, a néprajzi gyűjtemény kurátora bemutatta a kiállítást az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában