Lépés az M76-os felé

2020.09.24. 11:00

Átadták a 76-os főút bővített szakaszát Zalaegerszeg határában (videó) – Frissítve

A megyeszékhelyt és a fővárost összekötő, leendő M76-os gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó 1,5 kilométeres, 2x2 sávos szakasz bejárással egybekötött műszaki átadása csütörtökön délelőtt zajlott le a város határában, Cserlapnál.

Arany Gábor, zaol.hu,

Balaicz Zoltán, Pántya József és Vigh László a csütörtöki sajtótájékoztató helyszínén

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Az ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatón elhangzott: az alsónemesapáti járműosztályozótól a megyeszékhelyről kivezető, korábban elkészült négysávos úthoz kapcsolódó, nettó 3,74 milliárd forintból 2,5 év alatt megépült szakaszon a korábbi négy útkereszteződésből hármat megszüntettek. A 22,5 méter koronaszélességű 2x2 sávos úton a cserlapi autóbuszöblöknél a gyalogosok számára aluljáró épült. Az út menti ingatlanok megközelítését egy kilométert meghaladó hosszúságú szervizút szolgálja, valamint kombinált földút és vadátjáró épült. A főút mellett a dombvidék miatti bevágások megtámasztására 440 méter hosszon változó magasságú vasbeton, hézagos cölöptámfalak épültek, ami által kisebb területet vettek el az erdőből az építéshez. A bevezető szakasz hazai költségvetésből finanszírozott beruházása a forgalom fenntartása mellett zajlott.

Balaicz Zoltán, Pántya József és Vigh László a csütörtöki sajtótájékoztató helyszínén
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere emlékeztetett rá, hogy öt évvel ezelőtt az Orbán Viktor miniszterelnökkel és Vigh László országgyűlési képviselővel folytatott tárgyalásokon hangsúlyosan szerepelt a megyeszékhely bekötése az országos közlekedési hálózatba gyorsforgalmi úttal. Ez lett a modern városok program legfontosabb eleme. A megyeszékhely önkormányzata a sármelléki repülőtérrel és az M7-es autópályával összekötő M76-os megépítésén kívül azt is szorgalmazza, hogy Körmend és az osztrák határ felé is 2x2 sávos út vezessen.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arra tért ki, hogy befektetők alapvető elvárása a megfelelő közlekedési infrastruktúra. Ennek egyik eleme az M76-os út. Ez a ZalaZone Járműipari Tesztpályához kapcsolódva kap különleges funkciókat. Lesz benne olyan 11 kilométeres szakasz Nemesrádó és Zalaapáti között, ahol valós körülmények mellett lehet próbálni a nagy sebességű, illetve önvezető járműveket is. Ezen belül 2 kilométer külön, a városokban megszokottnál erősebb megvilágítást kap. A két forgalmi irány közötti elválasztó elemek pedig könnyen mozgathatók lesznek.

A szakasz 2,5 év alatt, 3,74 milliárd forintból épült meg
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Pántya József, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. útfejlesztési igazgatója most átadott 1,5 kilométeres szakasz paramétereinek ismertetése után arról is szólt, hogy várhatóan októberben adják át az M76-os gyorsforgalmi út M7-es autópálya és Balatonszentgyörgy közötti 5,6 kilométeres szakaszát. A tervek szerint 2022 tavaszán fejezik be a Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti 3 kilométeres új nyomvonalat, amelyen összesen 11 hidat kell megépíteni.

E közben a Zalaegerszeg és Fenékpuszta közötti, a jelenlegi 76-os főúttól teljesen eltérő nyomvonalon tervezett 44 kilométeres M76-os engedélyeztetési eljárása már folyik. Várhatóan októberre kiadhatják az összes szükséges építési engedélyt, így a már készülő kiviteli tervek birtokában várhatóan jövő tavasszal írják ki a kivitelezői közbeszerzési pályázatokat a 44 kilométer különböző szakaszaira.

Videónk a helyszínről:

Az átadásról az élő videónkat itt nézheted vissza!

Képeink az eseményről:

 

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megszunik-a-forgalomkorlatozas-a-zalaegerszeg-bevezeto-uton-4463039/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában