150 cm mélyen a föld alatt

2020.08.28. 16:16

Emberi csontok a zalaegerszegi strand területén: Mit találtak 1967-ben?

Kedden írtunk arról, hogy az uszoda építkezés során még mindig kerülnek elő emberi csontok az Ady, a Mártírok, a Göcseji és a Botfy utca által körbeölelt területen. Itt ugyanis 1920-ig köztemető működött.

Arany Horváth Zsuzsa

A cikket olvasta Nemeskúti Csaba is, és felkereste szerkesztőségünket egy fotóval, amely 1967-ben készült, amikor olvasónk 16 évesen asztalosinas évét töltötte. Így került a városi építkezésére, ahol Tóth Kálmán szakoktató vezetésével zsaluzási munkákat végeztek. Elmesélte, ők még akkor is találtak emberi csontokat úgy 150 cm mélyen a földmunkák során, amelyről értesítették az oktatóikat és az építkezés vezetőit.

Nemeskúti Csaba régi zalaegerszegi városi fürdő képpel Fotó: Katona Tibor

Hogy az emberi csontok hova kerültek ezután, azt a diákok már nem követték figyelemmel, de a később a bútorgyárban dolgozó olvasónkban ma is mély érzelmeket keltett a tény, még 2020-ban is találnak a régi temetőben nyugvó hajdani zalaegerszegi emberek földi maradványaiból. Képeink olvasónkat mutatják, valamint a brigádról 1967-ben készült fénykép másolatát, amelyen az álló sorban jobb szélen áll Nemeskuti Csaba, balról pedig Tóth Kálmán. (A csapat dolgozott a Várkör utcai épületeknél is, ott a padláson fegyvereket találtak, amiket le is adtak.)

Kapcsolódó cikk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/emberi-csontmaradvanyok-kerultek-elo-a-zalaegerszegi-uj-uszoda-epitesenel-reagalt-az-onkormanyzat-es-a-zaev-zrt-4451777/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában