Adományokat kaptak

2020.08.05. 14:00

Az özönvíz miatt kitelepített családokon segítettek Galambokon

Az elmúlt időszak heves esőzései miatt kitelepített családok a Magyar Református Szeretetszolgálat jóvoltából a közelmúltban 60, tartós élelmiszerből álló csomagot vehettek át.

Benedek Bálint

Hella Ferenc (balról) és Szabó Tamás adta át a reformátusok által felajánlott csomagot Seres Krisztiánnak, Seres Bélának és Seres Bélánénak

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Benedek Bálint

A dél-zalai településen a református gyülekezet életét irányító Hella Ferenc lelkipásztor elmondta: a szeretetszolgálat a médiából értesült arról, hogy átszakadt a galamboki halastó gátja, ezért azonnal a segítségüket ajánlották fel. Akár a helyreállításban is segítettek volna, de a polgármester tájékoztatása szerint tartós élelmiszerekre és tisztítószerekre nagyobb szükség van a faluban. Egy családnál ugyanakkor a víz miatt felázott parkettát pótolták.

– A tóból kiömlő víz mindent elárasztott, ami az útjába került, több családot ki kellett költöztetni, az állatokat a falu egy emberként mentette – elevenítette fel Hella Ferenc. – Remélhetőleg a csomagok tartalma minden érintett családnak sokat jelent.

Hella Ferenc (balról) és Szabó Tamás adta át a reformátusok által felajánlott csomagot Seres Krisztiánnak, Seres Bélának és Seres Bélánénak Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

Szabó Tamás településvezető különösen örül a reformátusok önzetlen segítségének, hiszen az özönvíz az önkormányzatot is nehéz helyzetbe hozta. A falu költségvetése és anyagi lehetőségei amúgy is szűkösek, a természeti katasztrófa miatt pedig kilátástalan helyzetbe kerültek. Az eddigi számítások szerint 100 millió forint nagyságrendű kár keletkezett, s 60 családot költöztettek ki ideiglenesen, de szerencsére már mindenki visszatérhetett otthonába.

– A következő időszak a helyreállításról szól – folytatta a falu első embere. – A jórészt tartós élelmiszerekből álló csomag értéke legalább az emberek zsebében marad, s az arra szánt pénzt esetleg a kárelhárításra fordíthatják. A nehézségek ellenére az önkormányzatnak is van egy kis tartaléka, hiszen még a koronavírus-járvány idején érkezett, szintén tartós élelmiszerekből álló adományokat ebben a krí­zishelyzetben kiosztjuk. Ebből pedig azokat a rászorulókat segítjük, akik olykor a saját testi épségüket veszélyeztetve segítettek a védekezésben.

A galamboki halastótól néhány száz méterre áll a Seres család háza. A családfő, Seres Béla nem felejti el egyhamar a történteket. Elmondta: egy szempillantás alatt az épület körül volt a víz, az állatokat gyorsan kellett menekíteni, de egy borjú belefulladt a hömpölygő vízbe. A takarmánynak szánt szalma elázott, tönkrement, az elvonuló ár pedig rengeteg hordalékot tett le az udvarban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában