ments életet

2020.07.28. 07:00

Véradás retró hangulatban – A héten Zalaegerszegen, jövő héten Nagykanizsán várják a donorokat

Évtizednél is régebbi hagyomány megyénkben a retró véradóhét. A hétfői nappal elindult akcióról dr. Dancza Tímea, a vérellátó vezető főorvosa adott tájékoztatást.

Arany Gábor

Az előtérben Szabó László, aki hatvanötször adott vért, ez alkalommal Varga Erika asszisztens közreműködésével Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

– A szabadságon lévőket invitáljuk, hogy keressenek fel minket és régi idők hangulatában adjanak vért, amiért ajándékkal, sörrel, virslivel kedveskedünk. Ezzel segítenek a vérkészletet szinten tartani – mondta dr. Dancza Tímea.

Szavaiból kitűnt, a három zalai kórház biztonságos ellátásához napi 250 egységnyi vér szükséges, amit ennyi donortól tudnak levenni. A koronavírus-járvány hatása a vérellátásban is megmutatkozott, április elejétől megszűntek a kiszállásos véradások, mert a szokásos helyszíneken, iskolákban, munkahelyeken, települési kultúrházakban a biztonsági intézkedések miatt nem vállalták ezek fogadását. A vérellátó szolgálatnál jelentkező véradók száma azonban duplájára nőtt.

Csákány Imréné, a Vöröskereszt önkéntese ajándékot adott Devecz Adriánnak a véradásért Fotó: Katona Tibor

– A véradók érezték, hogy segíteniük kell a kórházi betegek érdekében, ezért végig tartani tudtuk a biztonságos vérkészletet – emelte ki. – A retró hét népszerűségét jelzi, hogy ilyenkor 250-300 donor is megjelenik, ez a szokásos heti forgalmunk dupláját is meghaladja – tette hozzá. A főorvos fontosnak tartotta kiemelni: a vírushelyzet miatt szigorúbbak az előírások. A véradás előtti kézfertőtlenítés, hőmérsékletmérés és kikérdezés nem maradhat el. Az úgynevezett piros és sárga országokban jártak hazaérkezés után két hétig nem adhatnak vért, de azok sem, akik zöld országban jártak, és ott 24 óránál tovább tartózkodtak.

Az előtérben Szabó László, aki hatvanötször adott vért, ez alkalommal Varga Erika asszisztens közreműködésével Fotó: Katona Tibor

A véradók egyike volt Szabó László is. A 62 éves zalaegerszegi férfi rutinosnak számít, 65. alkalommal nyújtotta karját, évente általában háromszor jön el. Mint elmondta, A vércsoportba tartozik, eddig még csak adott vért, mert nem szorult rá, hogy kapjon, olyan azonban előfordult, hogy ismerős gyermeknek irányítottan adott vért, mégpedig a fiával együtt.

A véradókat a megyeszékhelyen ma és szerdán 17, csütörtökön 19, pénteken 12 óráig várják. Jövő héten Nagykanizsán tartanak hasonló retró véradó hetet a Kanizsa Centrumban, ahol hétfőn 10–15 óra között, kedden, csütörtökön, pénteken 14–18 óra között, míg szerdán 9 és 12 óra között várják a donorokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában