Az önkormányzat a Belügyminisztériumhoz is pályázott járdafelújításra

2020.07.07. 11:00

Újabb hegyi utat hoznak rendbe Zalaszentbalázson

A földbirtokosok és a szőlősgazdák örömére újabb, zártkerti utat újítanak fel a településen. A beruházást az állam jelentős összeggel, tízmillió forinttal tá­mogatta.

Szabó Zsófia

A hegyi gazdák örömére épül az út a falu Bóbiskút-Szijácsvölgy nevű külterületi részén

Fotó: Szabó Zs.

Írásainkban rendszeresen olvashatnak a községben történő kisebb-nagyobb fejlesztésekről. Más korszerűsítésekhez hasonlóan az útjavítás sem tekinthető Zalaszentbalázs életében szokatlannak, mivel a falu vezetése minden tőle telhetőt megtesz az utak rendben tartásáért. Az előző évben írtunk arról a nagyszabású hegyiút-építésről, amely több mint 52 millió forintba került. Mint arról beszámoltunk: a vidékfejlesztési program révén 44,5 millió forint támogatást kapott a falu, Zalaszentbalázs pedig 7,4 millió forint önrésszel járult hozzá a munkához. Az előkészítés, lebonyolítás és az eljárások költsége további hárommillió forintot tett ki, amit szintén saját büdzséből finanszírozott az önkormányzat. A fejlesztés so­rán 1130 méternyi aszfaltos út épült 3 méter széles burkolattal, s megvalósult a kapcsolódó csapadékvíz-elvezetés is.

A hegyi gazdák örömére épül az út a falu Bóbiskút-Szijácsvölgy nevű külterületi részén
Fotó: Szabó Zs.

Nem kellett sokáig várni újabb útfejlesztésre a faluban. Szintén a tavalyi év végén, állami projekt jóvoltából 10 millió forint pályázati támogatást kapott a falu.

Hencsei Margit polgármester közölte: a falu Bóbiskút-­Szijácsvölgy elnevezésű részén lévő forgalmas zártkerti utat hozzák rendbe. A munka már zajlik, a kivitelező Rynoterra Kft. munkatársainak jóvoltából az út heteken belül, július végére elkészül.

– Nagy szükség volt az ominózus szőlőhegyre vezető „földút” rendbetételére, ugyanis nagy esők esetén a csapadék lemosta a környező dombokról a hordalékot. Így a probléma visszatérő volt. 430 méter útfelületet hozunk rendbe, az útalap újrafeldolgozott anyagból, azaz darált betonból készül. Az út egyik része, a bevezető 40 méteres szakasz aszfaltozott lesz, a többi pedig az említett darált anyaggal lesz feltöltve. A felső szakaszon a vízgyűjtő területen betonvápa épül, az alsó szakaszon építenünk kell egy átereszt, ami az árokba vezeti a vizet – jelezte a polgármester.

Hencsei Margit kiemelte: természetesen nem csak a külterületi utak felújítását szorgalmazzák. A Belügyminisztériumhoz a közelmúltban nyújtottak be pályázatot, a Kossuth utca – más néven „alsófalu” – rossz állapotú járdájának felújítására. 500 méteres szakaszt hoznának rendbe, 22 millió forintból. A beruházásra nagy szükség van – emelte ki a polgármester –, mivel a forgalmas 74-es főút szeli át a falut, így a gyalogosok védelme, biztonságos közlekedése mindennél fontosabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában