tárlat

2020.07.28. 07:00

Népművészeti vándorkiállítás Gutorföldén

Régi fotók, háztáji, mezőgazdasági eszközök, dísztárgyak, hímzések, szőttesek, falvédők, fafaragások és más, a háztartásokban megőrzött tárgyak láthatók az elmúlt hét végén megnyílt Állomások – értékek elnevezésű vándorkiállításon.

Korosa Titanilla

Szervezők és kiállítók, Devecz Zsuzsanna (balról), Vargáné Berta Katalin, Fercsák Lászlóné, Évald Ferencné és Nyakas István polgármester Fotó: Korosa Titanilla

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és Gutorfölde önkormányzatának közös tárlatán a helyi lakosok gyűjteményei láthatók. Évald Ferencné szervezőtől megtudtuk, hogy 12 gutorföldei lakostól származik a most kiállított anyag, de az ott élők háztartásait tekintve a tárlat tovább bővíthető. A megnyitón Nyakas István polgármester köszöntője után Devecz Zsuzsanna, az egyesület titkára beszélt a vándorkiállításról. Mint elmondta: szervezetük három éve foglalkozik olyan közművelődési feladatellátással, mely a népművészethez kapcsolódik.

- Próbálunk minél több településre eljutni és újra feleleveníteni azokat a népszokásokat, melyek a tárgyalkotó népművészethez tartoznak – mondta Devecz Zsuzsanna.

– Így fogalmazódott meg a gondolat, hogy megpróbálunk lánca felfűzni falvakat, aminek egyik eredménye, hogy a települések megismerjék egymás kultúráját, illetve ebbe a folyamatba bekapcsolódunk mi, népművészek is – folytatta az egyesület titkára. – Próbáljuk elérni, hogy népművészettel foglalkozó alkotó közösségek jöjjenek létre a falvakban. Erre jó példa Gutorfölde, ahol korábban működött csuhéfonó szakkör, két éve pedig segítségünkkel indult el egy tanfolyam. Igyekszünk meggyőzni a lakosságot mindenhol, hogy ha van népművészettel kapcsolatos hagyatékuk, azt ne dobják ki, őrizzék és mutassák meg. Ehhez hozzátesszük az egyesület részéről azokat a népművészeti tárgyakat, melyek már iparművészeti alkotások, azt mutatva, hogy ez nem elhalt dolog.

Szervezők és kiállítók, Devecz Zsuzsanna (balról), Vargáné Berta Katalin, Fercsák Lászlóné, Évald Ferencné és Nyakas István polgármester Fotó: Korosa Titanilla

A vándorkiállítás első állomása Gelsén volt, az ottani tárlatból most Gutorföldén látható egy szelet. Ahogy halad tovább a program, úgy kapcsolódnak be a további települések népművészeti kincseikkel, majd az adventi időszakban zárják a sorozatot, ahol az összes település jelen lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában