nincs közmegegyezés

2020.07.02. 07:00

Mi lesz ezek után a nagykanizsai Trianon-táblával?

Nem alakult ki közmegegyezés a múlt csütörtöki közgyűlésen a Nagy-Magyarország Emlékműre tervezett gránit­tábla kapcsán.

Horváth-Balogh Attila

Így nézne ki a Trianon-emléktábla

Fotó: ZH

A gránitból készült emléktáblát a Polgári Kanizsáért Alapítvány szeretné elhelyezni, melyhez a veszélyhelyzet időszakában Balogh László polgármester (Fidesz–KDNP) 4,4 millió forintot csoportosított át a költségvetés civil- és sportszervezetek támogatása soráról.

Az Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) önkormányzati frakciója nevében dr. Fodor Csaba frakcióvezető kifogásolta a döntést, azt firtatva, hogy annak mi köze volt a veszélyhelyzethez, véleménye szerint a sietséget semmi sem indokolta. Dr. Károlyi Attila (ÉVE) képviselő azt nem értette, mi szükség van több mint 4 millió forintért egy táblára, amikor ott áll az Eötvös téren a „csodálatos Irredenta Emlékmű”? Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: az emléktábla nem lesz összkanizsai ügy, mert őket arról ismét senki nem kérdezte meg.

Így nézne ki a Trianon-emléktábla
Fotó: ZH

Bizzer András alpolgármester (Fidesz–KDNP) rámutatott: nem arról van szó, hogy 4,4 millió forintot fizetnek egy tábláért, épp ellenkezőleg, 2,4 milliót ad a városnak a Polgári Kanizsáért Alapítvány, mely ennyivel járul hozzá a finanszírozáshoz. A 4,4 millió forint átcsoportosítására pusztán technikai okok miatt van szükség. Balogh László polgármester pedig azt mondta: szerették volna, ha a tábla elkészül június 4-re, amikor az ország a trianoni tragédia 100. évfordulójára emlékezett. A koronavírus-járvány miatt azonban nem érkezett meg az alapanyag Olaszországból, ezért az emléktábla avatását augusztus 20-ra halasztották.

Ezt követően dr. Fodor Csaba új határozati javaslatot terjesztett be, mely szerint az ügyben további egyeztetésekre van szükség, s a közgyűlés szeptember 30-ig kíván dönteni az emléktábla sorsáról. A közgyűlési többség megszavazta a módosítást.

Ezután Balogh László is megtette javaslatát, miszerint az önkormányzatnak nem kell beszállnia pénzzel a megvalósításba, pusztán a tulajdonosi hozzájárulását kérik és gyűjtőakciót indítanak a hiányzó összeg előteremtésére. Ezt elutasította a közgyűlési többséget adó ÉVE-frakció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában