épületrekonstrukció

2020.07.31. 15:12

Generációk hitéleti találkozóhelye lesz felújítás után a régi plébánia Pusztamagyaródon

Lakatlan, leromlott állagú plébániaépületet ment meg a végső pusztulástól Pusztamagyaród vezetése. A község újabb pályázaton szerepelt sikeresen, aminek jóvoltából épületrekonstrukcióra (is) sor kerül.

Szabó Zsófia

A felújításra váró plébániaépület Fotó: Balázs Henriett

Igazi sikerszéria köszöntött be a tavalyi választások óta Pusztamagyaródon. Írásainkban rendszeresen beszámolunk a községben történő, kisebb-nagyobb fejlesztésekről, amik nagy részét nem projekttámogatásból, hanem „kétkezi munkával”, önerőből hajtanak végre. Tereprendezések, arculatszépítő modernizációk egyaránt dicsérik – a faluvezetés mellett – helyi lokálpatrióták munkáját és felajánlásait. S ha a nagyobb volumenű korszerűsítésekről beszélünk, akkor a magyar állam vagy éppen a Szombathelyi Egyházmegye segítségét is élvezik Pusztamagyaródon. Például a helyi templom megmentése esetén, amelyre több milliós nagyságrendű anyagi támogatást biztosított a kormányzat és az egyház.

A felújításra váró plébániaépület Fotó: Balázs Henriett

Azonban nem ül a babérokon Balázs Henriett polgármester, a falu mozgatórugója. Mint korábbi cikkünkben jeleztük: az 1964-ben épített, ma már lakatlan és egyébként rossz állapotú plébánia épület megmentését is célul tűzte ki a község elöljárója. S arról, hogy ez sem pusztán üres terv, híven tanúskodik egy sikeres pályázat, amelyet az egyházon keresztül, Sághegyi Gellért plébános atyával közösen nyújtott be Pusztamagyaród.

-A Magyar Falu Program jóvoltából az egyházi közösségi tér felújítására több, mint 32 millió forintot nyertünk – bocsájtotta előre a polgármester. – A támogatás finanszírozza a rekonstrukciót: a tető-, a nyílászárók cseréjét, a vízvezeték-korszerűsítését, a vizesblokkok renoválását, a burkolat újítását és még sorolhatnám. Jelenleg a közbeszerzés, a kivitelező kiválasztása van folyamatban. Amint ez befejeződik, kezdődhet a munka. A beruházás befejezési határideje jövő év vége – összegezte Balázs Henriett. Hozzátéve: az elmúlt évtizedek során nem történt felújítás a tizenkét esztendeje lakatlan házon. Így bőven lesz vele munka. A támogatás azonban nem csak ezt fedezi, hanem egy alkalmazott munkabérét is, aki majd a plébánia épületben fog dolgozni.

Balázs Henriett polgármester Fotó: Szabó Zsófia

-Jó célokra hasznosítjuk majd az épületet – folytatta a polgármester. – Közösségi térnek, generációs hitéleti találkozóhelynek fogjuk használni. Mint már korábban többször hangsúlyoztam: községünkben élénk a hitélet, vallásos emberek élnek a falunkban. Végre lesz egy helyszín, ahol a közösségi kohéziót is erősítő programok, események történhetnek – közölte.

Balázs Henriett elmondta továbbá azt is: augusztus 8-án társadalmi munkát szerveznek az atyával közösen, amelynek keretében az épületet lomtalanítják s előkészítik a renoválásra. Várnak mindenkit, akinek fontos a falu és szívesen segítenének a közösségnek szabadidejükben, hasznos munkával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában