Az önkormányzat feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen

2020.07.25. 12:29

Családokat kellett kitelepíteni Dél-Zalában a nagy esőzés miatt (frissítve)

Több családot kellett kitelepíteni szombaton a dél-zalai Liszón a hirtelen lehullott extrém mennyiségű csapadék következtében kialakult árvíz miatt. A monszun-szerű eső más településeken is komoly gondokat okozott.

Horváth-Balogh Attila

A nagy esõzés miatt vízzel körülvett ház a Zala megyei Surdon 2020. július 24-én éjjel. A térségen átvonuló vihar következtében a domboldalakról lezúduló nagy mennyiségû esõvíz több településen elárasztotta az alacsonyabban fekvõ részeket. MTI/Varga György

Fotó: Varga György

Apokaliptikus állapotok Liszón

Liszón reggel apokaliptikus kép fogadott minket: a faluba bevezető út melletti vízelvezető árok csordultig megtelt saras vízzel, mely úgy hömpölygött, akár egy hegyi patak. Több helyen úgy csorgott le a magasabban fekvő szántóföldekről a víz az árokba, mint valami mini Niagara-vízesés. Az úttól jobbra eső területeket víz borította, ameddig csak a szem ellátott, a faluba beérve pedig csak a faluházig tudtunk eljutni, azon túl víz alá került az út és több udvar is, az ár a családi házak lábazata fölött nyaldosta a falat.

Fotó: Gergely Szilárd

- Arra ébredtünk, hogy hajnali 3 óra körül jött a víz, én fél 4-kor hívtam fel polgármester urat, hogy baj van, ömlik be a házakba az áradat – idézte fel az éjjel történteket Gaál Kálmán falugondnok. – Az enyém pont ott nagyon lent van, a lapban, az sajnos, úszik rendesen, a nappaliban fél méteres sáros víz áll. A polgármester riasztotta a katasztrófavédelmet, s amikor megjöttek, mondták, nincs mit tenni, el kell hagynunk az ingatlant. Ilyen még soha nem történt velem, arra már volt példa, hogy bejött a víz az udvarba, de a házba még soha.

A kocsmánál többen várakoztak gumicsizmában arra, hogy ha kell, menjenek segíteni a védekezésben. Egyikük, egy 60 év körüli férfi azt mondta: utoljára gyermekkorában történt hasonló, de akkor még nem volt meg a falu határában a záportározó.

- Képzelheti, az most mennyi vizet megfogott. Mi lett volna, ha nincs? – tette fel a kérdést, melyre Novák Csaba polgármester válaszolt.

- Vitte volna az egész falut, ebben biztos vagyok – jelentette ki. – A záportározónk csordultig telt, de szerencsére a gát bírta, nem szakadt át. A tározó felé vezető Hegyalja utca alsó része víz alá került és vele együtt számos ingatlan is. Innét 30-40 családot ki kellett telepítenünk és három ház oly mértékben károsodott, hogy azokban jelentős felújításra van szükség. Nem lett volna ennyire komoly a probléma, ha a szaplányosi patakon lévő zsilipet időben kinyitják. Egy magánszemély kezeli és bár a katasztrófavédelem elég korán kérte, hogy nyissa fel a zsilipet, erre csak 7, fél 8 magasságában került sor, addig visszaduzzasztott a patak. A keletkezett károk és a veszélyeztetés miatt az önkormányzat feljelentést tesz a rendőrségen ismeretlen tettes ellen.

Novák Csaba hozzátette: pályázatot nyújtottak be a liszói tó és a patak kotrására, kitakarítására, reményeik szerint nyernek forrást a munkálatokhoz.

Állatokat kellett menteni Surdon

Surdon, mint azt Kanász János polgármester elmondta, állatokat kellett kimenteni szombat hajnalban az istállókból az azokba betörő áradat miatt. Több helyen megteltek a pincék vízzel, s a szociális tűzifaosztáshoz halomba összekészített fát is messzire sodorta az ár.

- Úgy tudom, 200 milliméternyi csapadék hullott le, a patakok kiöntöttek, a Nemespátróba vezető utat is le kellett zárni éjszaka, mert 80 centi magasan hömpölygött a víz – magyarázta a helyszínen Kanász János. – A víz a futballpályán a kapuk tetejéig ért, kerítéseket döntött ki és a gazdák szerint az aszfaltozott hegyi útjainkat is alámosta. Én nem emlékszem arra, hogy errefelé valaha is ilyen történt volna. A surdi patak összeköttetésben van a liszóival és nagy probléma, hogy a kezelő nem takarítja, így aztán feltelik növényzettel, hordalékkal és nem képes elvezetni a villámáradatot. Hiába levelezünk az illetékesekkel évek óta, semmi sem történik.

A nagy esõzés miatt vízzel elárasztott út a Zala megyei Surdon 2020. július 24-én éjjel. A térségen átvonuló vihar következtében a domboldalakról lezúduló nagy mennyiségû esõvíz több településen elárasztotta az alacsonyabban fekvõ részeket.
MTI/Varga György
A nagy esõzés miatt vízzel körülvett ház a Zala megyei Surdon 2020. július 24-én éjjel. A térségen átvonuló vihar következtében a domboldalakról lezúduló nagy mennyiségû esõvíz több településen elárasztotta az alacsonyabban fekvõ részeket.
MTI/Varga György
Lovat vezetnek ki a nagy esõzés miatt vízzel elárasztott udvarról a Zala megyei Surdon 2020. július 24-én éjjel. A térségen átvonuló vihar következtében a domboldalakról lezúduló nagy mennyiségû esõvíz több településen elárasztotta az alacsonyabban fekvõ részeket.
MTI/Varga György

Kisrécse utcáit és Nagyrécse alsó részét elöntötte a víz

Szombat délután gyakorlatilag megközelíthetetlenné vált Kisrécse, ahol a falu utcái teljesen víz alá kerültek, így a faluba bemenni, vagy onnét kijönni szimpla személyautóval nem lehetett. Tóth Lucia polgármester azt mondta: sajnos, mivel a település völgyben található, a környező magasabb részekről a víz általában „megtalálja” Kisrécsét, de a mostani helyzet minden eddigit felülmúlt.

- Mi készültünk, voltak zsákjaink, volt homokunk, működött a riadólánc és mindenki jött védekezni, mert ismerve a helyzetünket, a katasztrófavédelemtől erre kiképzést kaptunk – hallottuk a polgármestertől. – Önállóan elkezdtünk védekezni, amíg a szakemberek meg nem érkeztek. A házakat sikerült is megvédenünk a homokzsákokkal, de sajnos, az udvarokban áll a víz. Olyan lett a falu, mint a tenger, a szelektív hulladékgyűjtő szigetek edényzete elúszott, de láttunk az áradatban egereket, siklókat, baromfikat, sőt, még vakondokot is. Ekkora árvízre én nem emlékszem...

Laskai Bélától, Nagyrécse polgármesterétől megtudtuk: náluk a község alsó részét öntötte el a víz, ott délután már házakat veszélyeztetett a megáradt Bakónaki-patak. De Galambokon, Csapin, Magyarszerdahelyen és még számos más településen is „állt a bál” a villámárvíz miatt: Pat és Miháld között egy hidat rongált meg a megáradt Sárosdi-árok, mely járhatatlanná vált, így a két település között megszűnt a közúti összeköttetés.

Harcz Endre viharvadász érdeklődésünkre azt mondta: az elemzések szerint késő délutánra megszűnik a csapadék utánpótlása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában