Emlékezett a legkisebb közösség

2020.06.06. 07:00

Zsitkóc is megemlékezett Trianon 100. évfordulójáról

A nemzeti összetartozás napján a muravidéki magyar nemzeti kisebbség képviselői is megemlékezést tartottak anyaországi vendégeikkel közösen. A trianoni évforduló alkalmából a Hetési Barátság Parkban emléktáblát avattak és az összefogás jelképeként tölgyfát ültettek.

Korosa Titanilla

Varga Teodor, V. Németh Zsolt, Horváth Ferenc, Baci László, a zsitkóci helyi közösség vezetője és Marjan Kardinar a leleplezett táblánál Fotó: Korosa Titanilla

A Dobronaki Nótázók előadásával kezdődött a megemlékezés, majd Horváth Ferenc, a szlovén parlament magyar nemzetiségi képviselője, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke mondott köszöntőt.

– Száz éve is a muravidéki volt a legkisebb magyar közösség és a legnehezebb sorsra ítéltetett, hiszen egy kis közösségben még nehezebb megvívni a harcokat azért, hogy anyanyelvünket, kultúránkat megőrizzük és továbbadjuk a következő generációnak – fogalmazott. – Száz évvel ezelőtt milliónyi magyar egy idegen országban ébredt és sajnos a békeszerződésben hiába biztosították őket arról, hogy kisebbségi jogaikra tekintettel lesznek, ez sokáig nem történt meg. Bár a legkisebb határon túli közösség vagyunk, de el kell ismernünk, hogy olyan körülmények közt élhetünk, amelyben talán a legmagasabb szinten biztosítottak a nemzetiségi jogok.

Hozzátette: biztos abban, hogy a magyar nyelv a Muravidéken a következő 100 évben is hallatszik majd. Az évforduló kapcsán azt az üzenetet fogalmazta meg: a szlovén anyanyelvű többséggel való békés együttélés mellett a magyar értékek megtartása a feladatuk a jövőben is.

Varga Teodor, V. Németh Zsolt, Horváth Ferenc, Baci László, a zsitkóci helyi közösség vezetője és Marjan Kardinar a leleplezett táblánál Fotó: Korosa Titanilla

Ezután Marjan Kardinar, Dobronak község vezetője szólt az egybegyűltekhez, majd V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő mondta el ünnepi gondolatait.

– Ebben az évben számot kell vetnünk a Trianon okozta jogi, gazdasági és főleg lelki problémák megoldatlanságával – mondta. – Azonban túl is kell lépnünk ezen. Használjuk fel ezt az évet arra, hogy erőt merítsünk az elszakított nemzetrészek megmaradásba vetett hitéből. Az anyaország az Alkotmány megalkotásakor kinyilvánította, hogy felelősséget visel a határon túli magyarokért nemcsak lélekben, hanem intézkedések hosszú sorával próbáljuk összekötni az összeköthetetlent.

 

A rendezvényen jelen voltak a muravidéki községi önkormányzatok, intézmények, szervezetek képviselői, illetve dr. Földes Gyula lendvai magyar főkonzul is. A résztvevők ezt követően a zsitkóci faluotthonnál gyűltek össze, ahol meggyújtották az összetartozás tüzét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában