A tudomány tisztelete, bátorság, alázat jellemezte

2020.06.13. 07:00

Száz éve született dr. Szilvás Rudolf: megemlékezést tartottak Zalaegerszegen

Az általa létrehozott Ispita Alapítvány szervezésében emlékeztek meg pénteken a megyeházán az egykori kórházigazgató, megyei főorvos, Zala megye díszpolgára, Zalaegerszegért- díjas dr. Szilvás Rudolf születésének századik évfordulójáról.

Arany Gábor, Arany Horváth Zsuzsa

Ülnek (balról): dr. Riba Ádám, dr. Halász Gabriella, Magyar Hajnalka, Szilvás Izabella, dr. Pap Zsolt. Állnak: balról dr. Szász Péter, Zrinszki István, Bali József, Balaicz Zoltán, dr. Pál Attila, Gombosné Papp Judit, Arnhoffer András, Balogh Ádám, Balogh Rudolf

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Dr. Szilvás Rudolf Pusztaszentlászlón született, a II. világháború után a zalaegerszegi kórház sebészeti osztályára került, több mint 5000 műtétet végzett, 1966-ban lett az intézmény igazgatója. Kilenc év múlva megyei főorvossá nevezték ki, a kórházi fejlesztések nagy hányada zajlott a vezetése alatt, ő szervezte meg a korszerű vérellátó szolgálatot is. Közel száz tudományos előadást tartott 1985-ös nyugdíjazása után. Létrehozta az Ispita Alapítványt, melynek első elnöke volt, tizenöt év alatt mintegy egymilliárd forint értékű gépekkel, berendezésekkel segítették a megyei kórházat.

Ülnek (balról): dr. Riba Ádám, dr. Halász Gabriella, Magyar Hajnalka, Szilvás Izabella, dr. Pap Zsolt. Állnak: balról dr. Szász Péter, Zrinszki István, Bali József, Balaicz Zoltán, dr. Pál Attila, Gombosné Papp Judit, Arnhoffer András, Balogh Ádám, Balogh Rudolf Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A pénteki emlékező, tisztelgő összejövetelen Bali József, az alapítvány jelenlegi elnöke szólt az egybegyűltekhez, hangsúlyozva, a megyei kórházat segítő szervezet ma is a dr. Szilvás Rudolf által megteremtett alapokon fejti ki tevékenységét. Dr. Halász Gabriella, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főigazgatója személyes emlékeket idézett, s elmondta, a tőle kapott szakmai- emberi útravaló segíti vezetői munkájában.

Az újdonság iránti fogékonyság, a tudomány tisztelete, a fiatalokkal szembeni bizalom, a bátorság, a közéleti érdeklődés, az optimizmus jellemezte „Rudi bácsit”, foglalta össze a kórház vezetője.

Dr. Pál Attila, a Zala megyei Közgyűlés elnöke a gazdag pályaívet idézte fel, s az 1996-ban neki adományozott Zala Megye Díszpolgára cím laudációját. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a városi kitüntetésekkel elismert munkájából a kórházfejlesztést emelte ki, s a fiatalok számára példaadó alázatot. A kuratórium a 100. évforduló alkalmából dr. Szilvás Rudolf emlékérmet alapított, amelynek támogató kategóriáját a Zalaszám Kft. a baki Agrocentrum és Zrinszki István kapta meg elsőként. Az orvosi kategóriában dr. Pap Zsolt, az aneszteziológiai és intenzív terápiás részleg szakorvosa, továbbá dr. Riba Ádám kardiológiai szakorvos kapta meg az elismerést. Az operatív imázs­építés kategória kitüntetettje Magyar Hajnalka újságíró, lapunk e napokban nyugállományba vonult munkatársa lett. A plakettet Szabolcs Péter szobrászművész készítette. A díjazottakat Szilvás Izabella, dr. Szilvás Rudolf lánya köszöntötte, jelezve, az édesapja büszke rájuk, s arra, hogy munkájukat lankadatlanul és alázattal végzik. Emlékeztetett, az oktatás és az egészségügy egy nemzet testi-lelki megmaradásának a záloga.

A síremléknél a Vöröskereszt vezetőségének tagjai: dr. Tőke Alajos, Németh Ágnes, Ari Miklós, Baracskai Józsefné, Benkő Lászlóné, Kovács Erzsébet Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Pénteken a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete is megemlékezett dr. Szilvás Rudolf születésének 100. évfordulójáról. Mint felidézték, a pusztaszentlászlói születésű orvost 1944-ben friss diplomával frontszolgálatra vezényelték, és az első naptól vöröskeresztes karszalagot viselve látta el a sebesülteket. Ezt a karszalagot tekintette első találkozásának a Vöröskereszttel. A szovjet hadifogságból 1947-ben tért haza, a Zala megyei kórház sebészeti osztályára került. A Vöröskeresztbe 1951-ben lépett be, 1953-ban transzfúziós orvosi szaktanfolyamot végzett, és annak az évnek nyarán Zalaegerszegen megnyíló megyei véradóközpont vezetője lett a sebész főorvosi munkája mellett. Az 1956-os forradalom idején rendkívüli véradásokat szerveztek a megyében, és dr. Szilvás Rudolf szinte ingajáratban szállított friss vért Budapestre a Vöröskereszt központjába, visszafelé pedig kötszert, gyógyszert és vérplazmát hozott. Dolgozott a karitatív szervezet megyei vezetőségében tagként, alelnökként, majd 2001-ig elnökként. Abban az évben pedig megkapta az örökös tiszteletbeli elnök címet; ezzel ismerték el a szervezetben kifejtett több évtizedes áldozatos munkáját.

Emléke előtt tisztelegve tegnap a Magyar Vöröskereszt megyei vezetőségének tagjai mécsest gyújtottak és megkoszorúzták a 2007-ben elhunyt dr. Szilvás Rudolf síremlékét a Göcseji úti temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában