Szívükön viselik a település sorsát

2020.06.25. 14:00

Pusztamagyaródon fejlesztések várhatóak és a falu arculatát is szépítik

Mozgalmasan teltek az elmúlt hónapok is a festői szépségű településen. A fejlesztési koncepciók kidolgozása mellett arra is nagy hangsúlyt fektet Pusztamagyaród vezetése, hogy kétkezi munkával megvalósítsanak kisebb-nagyobb korszerűsítéseket.

Szabó Zsófia

Bontják az épületeket és eltávolítják az öreg fenyőt a régi tűzoltószertárnál. Habár nem kis feladat volt, a munka azóta elkészült, a terület megszépült Fotó: Balázs Henriett

A község arculata egyrészt a helybéliek munkáját dicséri, akik rendben tartják a portáikat. Másfelől a település vezetése is kiemelten figyel arra, hogy komfortos és modern lakókörnyezetben éljenek a pusztamagyaródiak, és szép látvány fogadja a községbe látogató vendégeket. A falu irányításáért október óta Balázs Henriett polgármester felel, aki elmondta: pályázatok révén, illetve a lehetőségeikhez képest önerőből megtesznek mindent, amit csak tudnak a testülettel közösen Pusztamagyaród fejlődéséért.

Balázs Henriett
Fotó: Szabó Zsófia

– A Start munkaprogramnak köszönhetően több kitűzött célt valóra váltunk a közeljövőben – mondta a település első embere. – Nemrég megérkeztek azok a stabil, időtálló, masszív kerítéselemek, amelyekkel a temető déli oldalának elkerítését oldjuk meg. Sajnos több helyen rossz állapotú a kerítés, ezeken a helyeken szabadon bejárhatnak az állatok. Előfordult már, hogy kárt tettek a virágokban. Ennek a végére hamarosan pont kerül. A temető utcafronti részének felújítására pedig projekttámogatás útján remélünk pénzt, kovácsoltvas kerítést szeretnénk kialakítani. A temető és a templom közti 400 méteres járdaszakasz rendbetételére is szükség lenne. Térkőburkolatot kap a Zrínyi út említett szakasza, ha a Magyar Falu Programban eredményesen szerepelünk. Ötmillió forintra pályáztunk, ez az összeg az anyagköltséget fedezné, mi pedig – akár társadalmi munkával – vállaljuk a beépítést. Egyébként a sírkert bejáratától a ravatalozóig vezető kis útszakaszt, amennyiben lehetőségünk lesz rá, térkőburkolattal fedjük majd – mondta Balázs Henriett.

Hozzátette: terveik szerint mindenszentek ünnepéig a beruházások egy része megvalósul. A kapubejáró építése mindenképpen, mert az életveszélyes.

Bontják az épületeket és eltávolítják az öreg fenyőt a régi tűzoltószertárnál. Habár nem kis feladat volt, a munka azóta elkészült, a terület megszépült Fotó: Balázs Henriett

Másutt is terveznek felújítást a községben. A polgármester jelezte: szintén a Magyar Falu Program jóvoltából – az egyházzal együttműködve – egyházi közösségi teret alakítanának ki. A régi plébániaépületet újítanák fel, 30 millió forintos támogatással, amennyiben sikeresen szerepelnek a pályázaton. A támogatás a kivitelezés költségét teljes mértékben lefedné. Balázs Henriett hangsúlyozta: Pusztamagyaródon a hitélet aktív, generációk élnek vallásos életet. Így a közösségi térnek, ahol gyülekezeti programok, rendezvények megszervezését tervezik, lenne létjogosultsága.

Ami pedig a község arculatát illeti: pályázatot nyújtott be a falu olyan karbantartó eszközre, amellyel a közterületeket szépítenék.

– Nem csak arra várunk azonban, hogy a korszerűsítések kizárólag pályázati támogatásból valósuljanak meg – emelte ki a polgármester. – Magunk is megtesszük, amit tudunk. A közelmúltban rossz állapotban lévő fűzfákat vágattunk ki a jövőre felújítandó játszótérnél. Egy helyi vállalkozó ajánlotta fel a segítségét a játszótérről is kivágott fűzfák tuskóinak eltávolításához és az ottani két életveszélyes épület elbontásához, majd a tereprendezéshez. A későbbiekben a területet parkosítani szeretnénk. A régi tűzoltószertárnál és az egykori terménydarálónál pedig fenyőfákat távolíttattunk el, ugyancsak helyi vállalkozó segítségével. A fából padokat szeretnénk építtetni. Kiemelném, hogy mindkét vállalkozó társadalmi munkában vállalta a feladatokat. Hatalmas segítség volt. A napokban egyébként megvalósult egy másik olyan munka, amire már nagy szükség volt. Az iskola épületének tőszomszédságában lévő, járdán átívelő kis híd rossz elemeit helyrehoztuk, kifestettük és virágosítottuk is – összegezte Balázs Henriett, aki hangsúlyozta: sokan szívükön viselik a falu sorsát. Nagyon sokat köszönhetnek azoknak a lelkes lokálpatriótáknak, akik szabadidejükben részt vesznek a község szépítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában