A horgászok kedvencét telepítették

2020.06.25. 07:00

Ötezer apró ponty került a kistolmácsi víztározóba

Ötezer pontyivadékot telepített a minap az általa kezelt kistolmácsi víztározóba a Zalaerdő Zrt.

ZH

Ilyen kis aranyos pontyocskák kerültek a vízbe Kistolmácson Fotó: Zalaerdő

Ernszt Tamás vadászati és halászati előadó lapunkat arról tájékoztatta, hogy az őshonos halfajból minden év őszén jelentős mennyiségűt telepítenek méretes, háromnyaras halak formájában a kistolmácsi víztározóba. Ezen felül hétfőn ötezer darab, 3-4 centiméteres pontyivadékot is kihelyeztek. Mint elmondta: a hazai horgászok meghatározó részének célhala a ponty, amely tavasztól késő őszig fogható eredményesen, ugyanakkor ez az egyik legismertebb hazai halfaj is, amely változatosan elkészíthető, sokféle halétel jóízű, kevésbé szálkás alapanyaga.

Ilyen kis aranyos pontyocskák kerültek a vízbe Kistolmácson
Fotó: Zalaerdő

Nem mellesleg, napjainkban a ponty az egyik legszélesebb körben elterjedt édesvízi halfaj Európa-szerte. Tavaszi szaporodásához a víz fokozatos felmelegedése és 16–18 Celsius fokos vízhőmérséklet szükséges.

– A ponty kisebb csoportokban ívik a növényzetben gazdag sekély szélvizekben, folyóknál az elöntött réteken, mert az ikra jellemző tulajdonsága, hogy megtermékenyülés után ragadóssá válik, így tud odatapadni a vízinövényekre, fűszálakra – magyarázta Ernszt Tamás. – A kikelő aprócska pontyok első táplálékai a kerekesférgek, az alacsonyabb rendű rákok, a későbbiekben pedig főleg iszaplakó gerinctelen állatokkal, kisebb részben növényi magvakkal és hajtásokkal táplálkoznak. Ivarérettségüket 3-4 éves korukban érik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában